Apolitični

Legendarni serijal se vratio korijenima – kultni Gran Turismo 7

Gran Turismo je jedna od onih igara koje igraču od prve sekunde jasno objašnjava zbog čega je nastala. Najnoviji nastavak kultnog trkaćeg naslova još jedno je otvoreno pismo automobilizmu i autosportu koji od samog uvoda priča priču o vozilima u koje će igrač sjesti.

Filozofija igre ne leži samo u opsjednutosti detaljima i vizualnim poslasticama, već i u objašnjenju zašto svako od vozila koje ćete nabaviti ima konkretnu povijesnu vrijednost. Ljubav prema vozilima, sportu i tehnologiji tematika je brojnih utrka koje se ‘smatraju ozbiljnima’, no trik kod dizajna Gran Turisma oduvijek je bio neka vrsta marinade u koju nas kreatori iz Polyphony Digitala redovito trljaju prije nego što nas posjednu za volan.

Gran Turismo 7 je, bez dvojbe, povratak korijenima serijala – igri u kojoj mukotrpnim vježbanjem, ponavljanjem staza i usavršavanjem tehnike igrači postupno sakupljaju znanje potrebno za utrke kakve obično gledamo na televiziji. Polagano kapanje dodatnog sadržaja u novom je nastavku oblikovano u kampanju gdje igrači putuju izmišljenim priobalnim gradom u kojem svi od lokalnog mehaničara do vlasnika kafića doslovno žive za motosport.

Igra ide tako daleko da igračima ne dozvoljava niti igru u dva igrača sve do devetog zadatka kojeg dobijete od susretljivog bariste u lokalnom kafiću. Ovakve stvari, gledano iz perspektive igrača koji žele sve sad i odmah, možda zvuče kao nešto negativno te, iz nekog razumijevanja, to možemo i razumijeti. Problem je što, ako se ne žurite i ako igru ne gledate kao nešto što morate čim prije završiti, tog osjećaja jednostavno nema. Razlog leži u skoro holističkom pristupu autosportu, dobrodošlicom koju igra prema igraču isipava svake seknude i brojnim prilikama za učenje o neobičnoj strani poznatih vozila o kojoj možda puno toga nismo znali.

Gran Turismo 7 u svojem fondu ima nekoliko stotina vozila, velik broj pravih svjetskih staza i prilagođenih im vremenskih uvjeta te što je najvažnije – premisu da svakom vožnjom postajete sve bolji. Igra ima fascinantnu notu pozitivne kompetitivnosti koja se provlači kroz skoro svaki njen aspekt. Konačno, tu je i poboljšana grafika koja zbilja demonstrira snagu konzole nove generacije.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Youtube/Screenshot