Apolitični

Lazareti, očuvane zidine povijesti

Lazareti označavaju skupinu povezanih zgrada tristo metara udaljenih od zidina Dubrovnika, a izgrađeni su kao jedna od preventivnih zdravstvenih mjera zaštite stanovnika ovog grada za vrijeme Dubrovačke Republike. Budući da je Dubrovnik bio važan lučki grad te je primao putnike iz svih krajeva svijeta donijeta je odluka kojom se prvi put u svijetu uvodi karantena kao mjera zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti.

 

Zbog udaljenosti, ali i iz strateških razloga, karantena se u 15. stoljeću premješta bliže Dubrovniku. Tada je u gradu postojao lazaret na Dančama. Za tu svrhu izuzete su 1430. neke kuće u gradskom perivoju Gradac, a od 1457. gradi se lazaret na Dančama i uz njega crkva. Dobra organizacija ovog lazareta omogućila je potpuno napuštanje karantene na otocima kraj Cavtata. Godine 1533. počeo se graditi lazaret na Lokrumu. Premda je sagrađen veliki četverokutni lazaret, isti nije nikad dovršen niti upotrijebljen za karantenu.

Krajem 15. stoljeća donesena je odluka o gradnji lazareta na Pločama. Arhitektonski su Lazareti vrlo impresivan kompleks sastavljen od deset dvorana, tzv. lađa, između kojih se nalazi pet unutarnjih dvorišta tzv. Badžafera. Kompleks je omeđen visokim zidom i vratima s morske i kopnene strane, a danas je u njima smještena Art radionica Lazareti, dubrovački Sanitat te humanitarna i mirotvorna udruga Deša.

 

Lazareti su predviđeni kao gradski multimedijski muzej, vrlo dobro su sačuvani i služi kao prostor za nastupe Folklornog ansambla Linđo, potrebe udruge mladih umjetnika i drugih, te kao ulazna postaja svim posjetiteljima grada Dubrovnika.

Izvor: Wikipedia
D. Šabić