Apolitični

Lauc reagirao na “topničku pripremu” pandemijskog marketinga za jesen

Je li pandemija gotova i trebamo li se cijepiti? Znanstvenik Gordan Lauc u najnovijoj objavi na svojem Facebook profilu pokušao je dati odgovore na ta pitanja.

Da je domaćem znanstveniku Gordanu Laucu više manje dosta pandemije i nije novost, jer kako je i sam rekao još krajem prošle godine, otad se puno manje bavi pandemijom. Lauc smatra da je Hrvatska uspjela prelomiti drugi val pandemije bez uvođenja najstrožih mjera zatvaranja poput nekih drugih stranih zemalja te da je najgore zapravo iza nas. No i dalje ostaju dva pitanja na koje Lauc pokušava odgovoriti, a ona glase, je li pandemija gotova i trebamo li se cijepiti?

1) Je li pandemija gotova?

Nekoliko dana prije Božića napisao sam da ću se puno manje baviti pandemijom, jer je tada postalo jasno da je Hrvatska bez uvođenja najstrožih mjera uspjela prelomiti drugi val pandemije. To naravno nije značilo da više neće biti zaraženih, teško bolesnih i umrlih, no već tada je bilo jasno da je najgori dio pandemije (u smislu širenja epidemije) iza Hrvatske. Nažalost pandemija je postala ogromni globalni biznis i postoje vrlo jaki lobiji koji se trude da planetu zadrže u pandemijskom stanju što je dulje moguće. To je ono što nazivam pandemijskim marketingom koji provode markentigaši pandemije. Oni imaju gotovo neograničena financijska sredstva za marketing pandemije i neće se sami zaustaviti. Njih treba zaustaviti pravna država.

2) Trebamo li se cijepiti?

Cjepiva su nedvojbeno učinkovita u zaštiti pojedinca na način da smanjuju rizik za teški oblik bolesti, to znači da se svakako trebaju cijepiti svi oni kojima prijeti teški oblik bolesti, u prvom redu stariji, pretili i jako uplašeni (to su tri najznačajnija faktora rizika za teški oblik bolesti). Cjepiva nisu učinkovita u sprječavanju širenja virusa, tako da argument ‘cijepi se da zaštitiš druge’ ne stoji. Ideja postizanja kolektivnog imuniteta cijepljenjem nije realna i bilo kakvi pritisci na one koji se ne žele cijepiti nisu opravdani. Njima treba jednostavno reći da je rizik cijepljenja puno manji od rizika ‘živog’ virusa, a kako nećemo uspjeti iskorijeniti virus, oni koji se neće cijepiti će u nekom trenutku gotovo sigurno biti zaraženi živim virusom. Covid-potvrde koje cijepljenima daju nekakva dodatna prava su ne samo nepotrebne, već i iznimno opasne budući da takve potvrde ljudima kažu da više ne moraju biti oprezni i tako u biti potiču širenje virusa.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay