Apolitični

Lauc: Covid-19 nije tako opasan, to je bolest koju treba kontrolirati, a ne eliminirati

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zabrinuta je novim žarištem covida koji se možda kao drugi val opet pojavio u Kini, ali ovaj put u mnogoljudnom višemilijunskom Pekingu. Što se koronavirusa tiče, svijet strahuje od povratka drugog vala i čeka cjepivo.

Covid u Kini pronađen je u uvoznom lososu i to ne na tržnici – nego veletržnici. Pronađen je na daskama gdje se riblje meso rezalo. Nitko ne zna kako je covid dospio na tržnicu i to opet preko hrane. Barem tako kažu vijesti iz Kine.

Prema mišljenju Gordana Lauca, molekularnog biologa, Kina ima jednu politiku koja ne može uspjeti.

“Covid treba kontrolirati, a ne eliminirati”

“Oni pokušavaju potpuno eliminirati virus. Oni se kao zemlja od preko milijardu ljudi možda i mogu pokušati ponovno zatvoriti i loviti ovakve slučajeve kad god uđu. Ali mislim da ostatak svijeta to ne želi niti to želi pokušati. Pogotovo zato što danas znamo da covid-19 nije toliko opasan koliko se mislilo u ožujku i da je to zapravo bolest koju treba kontrolirati, a ne eliminirati”, pojasnio je zašto tako misli gostujući jutros u HRT-ovoj emisiji Studio 4.

Objasnio je i zašto bismo trebali pratiti situaciju s pandemijom u Latinskoj Americi, a ne u Kini.

“Sada pozorno trebamo pratiti Čile, Argentinu i jug Australije da vidimo što će se dogoditi kada ponovno uđemo u sezonu grijanja. Čini se da je jasno da je u Europi, osim karantene, toplije vrijeme suzbilo virus.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay