Apolitični

Lastovske crkve – kulturna dobra i čuvari vremena

Od ukupno 38 crkvica na Lastovu, kako očuvanih, tako i onih u ruševnom stanju, njih 21 je registrirano kao zaštićeno kulturno dobro. Lastovci su ih dali podići u čast svecima da ih prate po svakodnevnom životnom putu, zaštite od nedaća i sačuvaju od bolesti. Najstarija crkvica – starokršćanska bazilika u Ublima potječe iz 6 st., a najstarija očuvana crkvica je sv. Luka iz 11. st. Župna crkva sv. Kuzme i Damjana u Lastovu izgrađena je u 15 st. te je proširena u 17. st.

Sv. Luka
Izgrađena je u 11. st i nosi sve značajke predromaničke sakralne građevine. Pretpostavlja se da su je sagradili doseljenici s dalmatinskog kopna ili otoka južne Dalmacije, jer je izvedena u bizantskom graditeljskom stilu, s velikim lukom na pročelju i malim okruglim prozorom, dok po vanjskim stupićima i unutarnjoj raspodjeli i arhitekturi pripada južnodalmatinskim crkvicama. Obnovljena je i uređena 1954 g.
Sv. Kuzma i Damjan

Župna crkva posvećena svetačkim liječnicima, braći Kuzmi i Damjanu, nalazi se ispod Dovca, na mjestu koje je Lastovcima od davnina služilo kao zborno mjesto, odnosno, kao glavni trg u naselju. Prvotnu su crkvenu maticu, čiji se tragovi više ne vide, najprije dogradili u drugoj polovici 15.st. domaći, dubrovački i korčulanski majstori, o čemu svjedoči čitljivi natpis s imenom graditelja i godinom gradnje, uklesan na dvama polupilonima. Pročelje te nove, jednobrodne crkvice krasio je zvonik na preslicu s tri otvora, a njezin glavni oltar slike sv. Vlaha i svete braće titulara.
Ovi sakralni objekti uz druge povijesne i kulturne znamenitosti očaravaju Lastovo daju povijesnu dušu, trag vremena, ali i otvaraju mogućnost za razvoja povijesnog, sakralnog turizma koji je sve više tražen u svijetu.
Izvor: tz-lastovo.hr
Više u kategoriji: kulturna baština
D. Šabić