Apolitični

Laserima iz svemira nadziru krčenje šuma na Zemlji

Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda gradi nove digitalne alate za pomoć u borbi protiv krčenja šuma i klimatskih promjena. Jedna od njih je i internetska stranica FAO-ovog Okvira za praćenje ekosustava (FERM), koja koristi satelitske snimke kako bi istaknula negativan utjecaj na šume diljem svijeta.

“Neka šuma bude s vama”

Stranica je pokrenuta prošle godine, a karte i podaci web stranice dostupni su javnosti. Jedan od primarnih izvora je NASA-in sustav Global Ecosystem Dynamics Investigation (GEDI). Kratica se izgovara kao Jedi iz Ratova zvijezda, a slogan mu je “may the forest be with you“.

Sustav GEDI smješten je na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) i ispaljuje laserske zrake na stabla iz orbitalnog laboratorija.

Svemirske tehnologije, zemaljski problemi

Prema podacima Ujedinjenih naroda, godišnje se izgubi otprilike 10 milijuna hektara svjetskih šuma. Krčenje se smanjilo posljednjih godina, ali i dalje predstavlja značajan problem. Svjetska zaklada za prirodu navodi kako krčenje šuma uzrokuje petinu svjetske emisije ugljičnog dioksida. 

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr