Apolitični

Laos – zemlja bez mora, ali s 4000 otoka…

Sama vožnja brodićem ili čamcem kroz ove predjele dovoljna je da vas baci u trans ili da se osjećate kao u starim dokumentarcima koji istražuju egzotične i nepoznate zemlje Dalekog istoka…

Laos je azijska zemlja, uskraćena za more skoro na isti način kao i nama susjedna BiH. Pa, dok čak i naši susjedi imaju skroman, ali vrijedan izlaz na more, Vijetnamci su svojim susjedima u Laosu blokirali čak i tu opciju, protegnuvši se od sjevera na jug taman toliko da ovima upropaste ljetne planove.

No, zato Laos ima nešto drugo na samom jugu zemlje, uz granicu s Kambodžom. Ovdje se rijeka Mekong grana na desetke riječica, tvoreći mnoštvo riječnih otoka i bogati arhipelag od kojeg zastaje dah. Uz obale rijeka pod krošnjama palmi nalaze se lijepe drvene kućice, a svako malo naići ćete i na pješčane plaže koje izviruju iz vode.

U blizini su i slapovi Khone ili kako ih još zovu, Pha Pheng. Nisu poznati po svojoj visini – štoviše, prilično su mali i hitri, uz nekoliko iznimki od onih visine oko 20 metara. No, zato su široki čak 11.000 metara. Zbog toga ih često smatraju najširim slapovima svijeta.

Cijeli članak možete pročitati na: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Pixabay