Apolitični

Lanci opskrbe biogorivom ispuštaju dvostruko više metana nego što se mislilo

Biometan i bioplin nastaju razgradnjom organske tvari uključujući hranu, životinjski otpad, energetske usjeve, travu ili kanalizacijski mulj, što ih čini obnovljivim alternativama prirodnom plinu, ugljenu i nafti. Međutim, istraživači londonskog Imperial Collegea identificirali su potencijalne zamke u lancima opskrbe energijom za ova klimatski prihvatljivija goriva.

Propusni lanci opskrbe

Metan zadržava oko 27 puta veću količinu topline u atmosferi od ugljičnog dioksida i odgovoran je za najmanje četvrtinu globalnog zagrijavanja, prema izvješću Međuvladinog panela za klimatske promjene.

Nova studija, objavljena u časopisu One Earth, pokazala je da lanci opskrbe biometanom i bioplinom oslobađaju više nego dvostruko više metana u odnosu na prethodnu procjenu Međunarodne energetske agencije (IEA). Metan se ispušta u svakoj fazi, ali 62 posto tih curenja koncentrirano je u malom broju objekata i dijelova opreme unutar lanca.

Dok su ukupne emisije metana iz bioplina i biometana niže od onih iz nafte i prirodnog plina, količina metana koji se oslobađa iz njihovih opskrbnih lanaca u odnosu na ukupnu proizvodnju plina mnogo je veća nego za naftu i plin.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay