Apolitični

LADO rasplesali Vodice

Turistička zajednica grada Vodica počastila je sinoć sve Vodičane i goste cjelovečernjim koncertom Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.
LADO- ovaj dugovječni profesionalni folklorni ansambl, kroz više od šest desetljeća postojanja, istražuje, prikuplja, umjetnički obrađuje te izvodi najljepše primjere bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. U radu LADA sudjeluju najpoznatiji hrvatski etnokoreolozi i koreografi, etnomuzikolozi, glazbeni aranžeri i folkloristi, skladatelji i dirigenti nadahnuti pučkim glazbenim stvaralaštvom, stoga na repertoaru LADA ima više od stotinu koreografija, vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost.

LADO promoviraju, pjevaju i zabavljaju

Njegovih četrdeset vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a četrnaest odličnih glazbenika svira na osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta), pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.

LADO je nastupao na nekima od najpoznatijih svjetskih pozornica i koncertnih podija – od Royal Albert Halla u Londonu do teatara na newyorškom Broadwayu, od moskovske Koncertne dvorane Čajkovski do Mann Auditoriuma u Tel Avivu, brojnih svjetskih opernih kuća, festivala, svjetskih izložbi, olimpijskih igara…
Za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine, LADO je dobio mnoge nagrade i priznanja, asinoć su pred brojnom publikom izveli ĐURĐEVEČKE FELE, MEĐIMURSKA PISANA NEDJELJA 1915. LETO, narodna pjesma iz Međimurja, KATARINA ZLATA HĆI i mnoge druge narodne pjesme i napjeve.