Apolitični

La Sylphide premijerno izveden u splitskom kazalištu

La Sylphide premijerno izveden u splitskom kazalištu

Jedan od najstarijih sačuvanih klasičnih romantičnih “bijelih” baleta A. Bournonvilleua “La Sylphide”, za kojega je koreografiju napravila danska koreografkinja Karina Elver, u petak je premijerno izveden na velikoj sceni splitskog HNK.


Glazbu Hermana Severina Løvenskiolda izveo je Orkestar HNK Split pod ravnanjem maestra Harija Zlodre, La Sylphidea je utjelovio Hazuki Tanase, dok je Artj Žusov tumačio ulogu škotskog seljaka Jamesa.
Kostime i scenografiju izradio je Mikael Melbeye, a asistentice koreografkinje su bile Albina Rahmatullina, te Elena Nikolaeva.
Priča je to koja govori o nemogućoj ljubavi škotskog seljaka Jamesa koji se prije vjenčanja zaljubljuje u eterično šumsko biće i razvrgava zaruke predajući se svijetu nimfi i vještica.
Iznimno je zadovoljan večerašnjom izvedbom “La Sylphidea” bio prvi čovjek splitskog Baleta, makedonski koreograf Igor Kirov koji je novinarima rekao da je prije predstave bio malo skeptičan kako će publika prihvatiti taj balet jer je to bio prvi put da radi klasičan balet. Razmišljao je o tome kako će sve proći, no na kraju je vrlo zadovoljan i ponosan jer smatra da su svi, od najmlađeg do najstarijeg u predstavi, odradili vrlo dobar posao zbog čega je čestitao ansamblu i orkestru.
“Jedna nova energija je došla u splitski balet. Mislim da se to već osjeća i vidi iako je ovo jedan tradicionalniji balet. Sve zajedno kada pogledamo, ne samo ples već i scenu, kostime, interpretaciju, onda mislim da smo odradili fantastičan posao. Čestitam mojim plesačima i svima onima koji su odradili svoj posao na sceni. Upravo sada sam dobio poruku od praunuka A. Bournonvilleu koji je došao iz Danske da je ova večerašnja najbolja do sada verzija baleta koju je vidio. To još jednom dokazuje da smo ne samo dobri, nego da imamo balet koji je u regiji najbolji”, kazao je nakon predstave ravnatelj splitskog Baleta Igor Kirov.
Artj Žusov je rekao da su puno radili kako bi publika večeras u Splitu bila zadovoljna i zato mu je iznimno drago posebno zbog toga što su neki predstavu promatrali suznih očiju što po njemu znači da je predstava stvarno uspjela.
“Tijekom predstave nas je publika često prekidala pljeskom što me ugodno iznenadilo. Ipak je naša kvaliteta podigla publiku koja nam je puno pljeskala. Iako nam je rad na predstavi s koreografkinjom Katarinom Elver bio naporan, istovremeno je bio i lijep jer ona stvarno poštuje svoje plesače, a mi smo isto njoj uzvraćali svojom ljubavlju”, izjavio je Žusov.
Nakon večerašnje premijere Balet će ovu predstavu izvesti još pet puta tijekom ovoga mjeseca i to 11., 14., 28., 30., te 25. ožujka.