Možemo li mi sami preventivno piti neke dodatke prehrani kako bismo ojačali imunitet i “obranili” se od korone? Pojedini strani stručnjaci daju potvrdan odgovor na to pitanje, navodeći da neki vitamini i mikronutrijenti mogu djelovati preventivno, ali i ublažiti bolest.
Prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača, imunolog s Katedre za fiziologiju, imunologiju i patofiziologiju riječkog Medicinskog fakulteta, nam je odgovorio na nekoliko pitanja:
U protokolu američkog liječenja kod kuće, ali i u bolnici, navode se i veće doze cinka, vitamina C i D koje bi trebali primati bolesni, ali i kao mjera profilakse.
Vitamin C u kombinaciji s cinkom može pomoći funkcionalnosti nekih naših enzima i oporavku tkiva, no trebalo bi se držati preporučenih doza.
Vitaminu D pridaje se velika pozornost, pa bi njega trebalo zimati barem od 2000 do 3000 internacionalnih jedinica, pogotovo u zimskim mjesecima kada manje boravimo na suncu i manje stvaramo tog vitamina.
Amerikanci spominju i kvercetin (Quercetin), bioflavonoid koji u ljekarnama košta oko 200 kuna.
– Spominju ga zbog protuupalnog djelovanja, a znamo da se u bolesti COVID-19 ponekad javlja opasno stanje koje možemo kolokvijalno nazvati „prekomjerna upala”.
Ovo je protokol liječenja (kod kuće i tijekom hospitalizacije) iz jedne američke bolnice.
Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr
Foto: Pixabay