Apolitični

KUU „Miljevci” – tradicija se čuva radom…

Kulturno-umjetnička udruga „Miljevci” osnovana je prije 11 godina i od tada čuva kulturnu i umjetničku baštinu svoga kraja. Broji 40 članova mlađe, srednje i starije dobi te djeluje kroz tri sekcije – folklornu, pjevačku i dramsko-recitatorsku.
Udruga njeguje izvornu narodnu umjetnost i izraženu osjetljivost za očuvanje i promicanje plesne i vokalne folklorne baštine Miljevaca. To se očituje kroz miljevačka kola kao što su: starinsko kolo, noga u kolu, biralica, kolo kase, kolo trke te kroz muško i žensko pjevanje – ojkalicu i treskavicu.
Ponosni su nositelji brojnih nagrada na lokalnoj i županiji razini te im takvi trenutci služe kao vjetar u leđa da još više rade na sebi i tako doprinose čuvanju kulture. Iz društva ističu kako su u proteklom desetljeću sudjelovali na brojnim prestižnim smotrama folklora kao što su „Đakovački vezovi”, „Vinkovačke jeseni”, „Zlatne žice” u Požegi, te na dalmatinskoj smotri folklora „Na Neretvu misečina pala” u Metkoviću. Svake godine nastupaju na Smotri folklora Šibensko-kninske županije. Proteklih deset godina postali su poznati i po manifestaciji koju sami organiziraju svake godine u lipnju pod nazivom „Miljevačke užance”, a na kojoj su bili domaćini brojnim uglednim kulturnim udrugama iz cijele Hrvatske. Organizatori su i „Festivala ojkalice” koji će se ove godine održati u suorganizaciji miljevačkog sabora, potvrdio je Drago Bačić, predsjednik KUU Miljevci. Sretno Miljevčani!
D. Šabić

Foto:KUU „Miljevci”