Apolitični

Kupci NFT-a crtanih majmuna podigli tužbu i tvrde da su nasamareni

Skupina kupaca NFT-ova iz serije Bored Ape Yacht Club pokreće tužbu protiv izdavača, aukcijske kuće i slavnih osoba, za koje tvrde da su ih zavarali svojim obećanjima o vrijednosti digitalnih sličica

Godina 2021. ostat će u svijetu kripta zabilježena kao ona u kojoj su procvjetali NFT-i, zapisi na blockchainu povezani s digitalnim ilustracijama raznih likova. Takvi su se tokeni tada prodavali za basnoslovne iznose, kupovali su ih i svjetski celebrityji i drugi ulagači, a mnogi su gajili nadu da će upravo NFT-i postati glavno sredstvo za generiranje bogatstva u budućnosti kolekcionarstva. Međutim, od vrhunca te manije prošlo je gotovo dvije godine, a brojni tada prodani NFT-i danas su manje-više bezvrijedni. Tko bi rekao da ulaganje milijuna dolara u sličice majmuna nije dobra investicija s velikim povratom?

Naivni ili prevareni?

Neki od ulagača smatraju se prevarenima ili nasamarenima, pa su počeli podizati tužbe. Najistaknutija je ona podignuta još u prosincu prošle godine, koja je sada i nadopunjena novim optužbama. Skupina kupaca NFT-a iz kolekcije Bored Ape Yacht Club, izdavača Yuga Labs, tvrdi da su oštećeni ogromnim padom cijena svojih kolekcionarskih digitalnih sličica. Naime, još u svibnju prošle godine BAYC majmuni prodavali su se po cijenama višima od 400.000 dolara, a nije bila rijetkost da postižu i milijunske iznose. Samo koji mjesec nakon toga, dogodio se kolaps tržišta, pa isti NFT-i sada vrijede oko 50.000 dolara.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr