Apolitični

Kupa je kao Amazona: svi razmišljaju kako se uključiti u turističku ponudu, ništa mondeno, samo netaknuto, ljepota o kakvoj svijet samo sanja

Kada je samo prije tri godine gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić, stupajući na svoju dužnost, rekla da će onamo dolaziti turisti, pa i na biciklu, mnogi su to u tom kraju dočekali s nevjericom ili eventualno kao neku futurističku opciju. Danas se toga više nitko i ne sjeti. Svi razmišljaju o tome kako se uključiti u turističku ponudu.

Boris Golovrški u svoje slobodno vrijeme vozi goste čamcem po Kupi. Kad je doživite tako neće vam više pasti na pamet ići tamo gdje je mondeno, već ovdje gdje je sjajno, a netaknuto. Svježe, zeleno i kao nekad u Ozlju. Bili smo na otvorenju nove marine u Ozlju, a prvim, upravo registriranim ozaljskim čamcem zaplovili smo Kupom. Svaki početak je težak. Ideja je ponudu i turistički formalizirati i marinu smjestiti na drugu obalu, bližu gradskom središtu. Kanuiranje je vrlo popularan način aktivnog života i odmora. Bike&boat, ima li bolje? S mirisnim ružama u pristaništu koje je Boris netom ubrao. Nismo uopće znali da Kupa ovdje ima svoje meandre i rukavce. Pa to je već pomalo kao Amazona.

Ljepota o kakvoj svijet samo sanja

Ipak, da bi bio najbolji ili barem dovoljno dobar, danas nije dostatno imati rijeku i dvorac, pa ni onaj Zrinskih i Frankopana uklesan u stijenu iznad Kupe. Moraš imati priču, pa makar i onu koja će tek biti ispričana. Ne može se sve odjednom preokrenuti. Dalek je put do turističke titule. Malih mjesta u Austriji ili Njemačkoj kojima zavidimo ima u izobilju. Oni su kontinentalni turizam stvorili ni iz čega. Sada moramo i mi iz nečega. A imamo ljepotu kakvu svijet sanja. S prvim turističkim vlakom “Rumobil” preklani je u Ozalj iz Zagreba stigao tek jedan biciklist. Danas ih samo vikendom stotinjak dođe vidjeti Ozalj. Kada je nedavno stigao vlak pun turista, dočekala ih je gradonačelnica osobno. Bez puno pompe dijelila je turističke karte Ozlja. Turisti nisu ni znali tko je ona.

Ozalj je jedini grad u Hrvatskoj, a možda i šire, koji ima i male turističke vodiče. Kada dođe ekskurzija đaka, po Ozlju ih vodi njihov vršnjak s licencijom dječjeg turističkog vodiča.

Odmor u prirodi i staroj kućici

Sveta Gera ili, kako je Slovenci zovu – Trdinov vrh, također je dio područja grada Ozlja. A i to su velika prostranstva našeg drugog Gorskog kotara – Žumberka. Između Kupe i tog gorskog kraja nalazi se mnogo toga. A to već morate istražiti na biciklu. Električnom ili običnom.

Cikloturistička ponuda baš takvim detaljima dobiva na vrijednosti. Jedna je mještanka u Ozalj donijela i titulu najuzornije seoske žene. Nismo mogli ne navratiti u Vivodinu do Melite Vrbanek, mame, seoske žene, vinarke i svega što se na imanju mora biti. Melita nas je zaista šarmirala. Bila je milina kušati vino i razgledati gospodarstvo koje vrijedno stvara sa svojim suprugom Zdenkom. Novi objekt koji rade pod motom “Piti umjereno, piti bolje” nudit će smještaj za veći broj gostiju, ali i uređenu kušaonicu vina.

Tražen je mir, stara kuća ili čeka na osami. Šumu i svježi i čisti zrak sada najednom svi hoće.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay