Apolitični

“Kum umjetne inteligencije” dao otkaz u Googleu: “Opasnosti AI-a su zastrašujuće”

ČOVJEK kojeg mnogi nazivaju kumom umjetne inteligencije dao je otkaz i upozorio “na sve veće opasnosti od razvoja na polju AI-a”. Geoffrey Hinton (75) najavio je ostavku u Googleu u intervjuu za New York Times, rekavši da sada žali zbog svog rada.

Za BBC je rekao da su neke od opasnosti AI chatbota “prilično zastrašujuće”. “Trenutno nisu inteligentniji od nas, koliko ja vidim. Ali mislim da bi uskoro mogli biti”, rekao je. Pionirsko istraživanje dr. Hintona o dubokom učenju i neuronskim mrežama otvorilo je put za sadašnje AI sustave poput ChatGPT-a.

No, britansko-kanadski psiholog i informatičar rekao je za BBC da bi chatbot uskoro mogao prestići razinu informacija koju čuva ljudski mozak.

“Upravo sada vidimo da stvari poput GPT-4 zasjenjuju osobu u količini općeg znanja koje ima. U smislu rezoniranja, nije tako dobro, ali već jest u smislu jednostavnih obrazloženja. S obzirom na brzinu napretka, očekujemo da će prilično brzo postati sve bolji. Stoga moramo biti zabrinuti”, rekao je za BBC.

“Pogledajte kako je bilo prije pet godina, a kako je sada. Pogledajte koliki je to iskorak, a dalje ga širite.  To je zastrašujuće”, istaknuo je.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay