Apolitični

KULTURNI VODIČ: Vruća kulturna jesen u Zagrebu

Premda pogled kroz prozor to ne otkriva, jesen je već dobrano ovdje. Krajnje je vrijeme da provjerimo što nas sve očekuje u sferi kulture, odnosno u oblastima filma, glazbe, kazališta i književnosti

Što se tiče Kinoteke, tamo je već krenuo ambiciozni ciklus filmova posvećen Raineru Werneru Fassbinderu, sačinjen od radova ovog prerano preminulog autora i filmova koji su na bilo koji način povezani s njegovim svjetonazorom.

Dokukino će ovog vikenda ugostiti jubilarno izdanje One Take Film Festivala, festival filmova snimljenih u jednom kadru, a zatim će do kraja mjeseca prikazati tri filma: ‘Sedam zima u Teheranu’, ‘Apolonia, Apolonia’ i ‘Istražitelj’.

Međutim, najvažniji filmski događaj sezone svakako je Zagreb Film Festival (6. – 12. studenog), odnosno njegovo 21. izdanje, čiji program samo što nije objavljen, ali je otkriveno da će se prikazati najnoviji filmovi Andrewa HaighaChristiana Petzolda i Pedra Almodóvara.

Glazba

Koncertne su jeseni u Zagrebu znale biti mnogo bogatije, ali zanimljivih događanja ipak ima, samo što su vrhunci ponude uglavnom domaćeg ili, u najboljem slučaju, regionalnog karaktera. Događaj sezone svjetske razine, barem ako pitate glazbene sladokusce, najavljeni je koncert još uvijek mladog britanskog kantautora koji se odaziva na ime King Krule, čiji će se premijerni nastup odviti 1. studenog u Tvornici kulture. Ulaznica još ima.

Kazalište

Kazališta diljem Zagreba spremna su za novu sezonu. Zagrebački HNK je za prvu ovosezonsku premijeru odabrao predstavu ‘Zbilja’ autora Tomislava Šobana, svojevrsni dramski eksperiment u kojem glume Nina Violić i Livio Badurina

Književnost

Književni događaji se obično najavljuju iz tjedna u tjedan pa je teško ponuditi konkretan pregled, ali se može najaviti najnovije, 45. izdanje Interlibera, zagrebačkog sajma knjiga, koji će se ove godine održati između 7. i 12. studenog.

Cijeli članak i popis svih ostalih događaja možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay