Apolitični

KULTURNI ROŠTILJ: Booksa slavi 20. rođendan: Upoznajte najveću malu oazu književnosti u srcu Zagreba

Zapalili smo Kulturni roštilj, rubriku u kojoj ćemo jednom tjedno kroz kraće intervjue ‘roštiljati’ istaknute pojedince iz kulturnog života, osobe koje su u žiži interesa bilo zbog aktualnosti iz tog tjedna, bilo zbog njihovih aktivnosti. Prva gošća Kulturnog roštilja je Miljenka Buljević, jedna od tri osnivačice Bookse, književne i kulturne institucije osnovane prije 20 godina u Zagrebu

Iz svoje baze u Martićevoj ulici Booksa trenutačno djeluje na barem tri kolosijeka – ima klub, ima portal i ima izdavaštvo. Kroz njihov je inkubator u tih 20 godina prošla većina aktera domaće književne scene, no književnost nije jedino čime se bave, otvoreni su za sve vidove umjetnosti.

Zanimalo nas je kako je krenula njihova priča, na što su posebno ponosni, kakav program spremaju u slavljeničkoj godini, kako se nose s gentrifikacijom u spomenutoj ulici i koji su im planovi za sljedećih 20 godina.

Popularna Mika, diplomirana anglistica i bohemistica, na neka je pitanja ponudila opsežne odgovore dok je za druge bila zakopčana, valjda jer još nije vrijeme da se otkrije sve. Navalimo na Kulturni roštilj!

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Suzy Hazelwood