Apolitični

Kulturni potencijal Splita – usporedbe i perspektive

Splitska Kinoteka Zlatna vrata u ponedjeljak 14. studenoga ugostit će zadarske sveučilišne profesore s Odjela za Sociologiju, doc. dr. Svena Marcelić, doc. dr. Krešimira Krolu i doc. dr. Željku Tonković koji će na tribini izložiti rezultate istraživanja o kulturnim potrebama i vrijednostima mladih osoba koje žive u gradovima na Jadranskoj obali. Na listi se svakako našao i Split i kulturne potrebe mladih Splićana, a o svemu ćete detaljnije moći saznati na predavanju u Kinoteci Zlatna vrata.

Glavni cilj ovoga istraživanja bio je odrediti kulturne potrebe mladih osoba usporedbom gradova i regije Istra, Kvarner i Dalmacija. Kulturne potrebe mladih ocjenjivale su se s obzirom na vrijednosne orijentacije mladih.

Kao što se može i zaključiti, rezultati su rađeni prema brojčanoj učestalosti posjeta mladih, tj. koliko često posjećuju kulturne sadržaje kao što su kazalište, kino, različiti koncerti i slična događanja. Rezultati su rađeni prema posjećenosti kulturnih događanja u Splitu nakon čega su uspoređivani s drugim gradovima. Jedna od tema na predavanju također će biti i postavljanje povezanosti između glazbenog ukusa i vrijednosnih orijentacija, što je već godinama česta tema socioloških istraživanja. Također, govorit će se i o razlikama u školama te o roditeljskom utjecaju kada je u pitanju stvaranje kulturnih navika i potreba mladih.

Namjera istraživanja jest ustanoviti kulturnu specifičnost grada Splita te je staviti u kontekst s drugim gradovima Jadranske obale osvrćući se na elemente poput raspoloživog prostora, ljudskih resursa te kapaciteta kulturne i civilne scene.

Jedno od najbitnijih pitanja na koje ova tri sociologa žele donijeti odgovor je, nakon ustanovljene kulturne ponude u gradu, otkriti kakav je povratni doživljaj mladih na ono što im Split u kulturnom smislu nudi.

Kao i na svakoj tribini, i u Kinoteci Zlatna vrata bit će otvorena javna rasprava na temu kulturnog potencijala grada Splita te će se na osnovi prikazanih podataka naznačiti potencijal grada koji bi se mogao iskoristiti za osmišljavanje razvojnih kulturnih strategija.

Svakako posjetite Kinoteku Zlatna vrata 14. studenoga i poslušajte kako mladi u Splitu doživljavaju kulturu.