Apolitični

Kulturne i kreativne industrije EU pogođene više od turizma

Kulturne i kreativne industrije (KKI) mnogo su više od samo još jednog sektora za izlazak iz krize, one su značajan dio europskog rješenja za ovu krizu u trenutku kada nam je potrebno političko jedinstvo, snažan ekonomski poticaj i socijalna regeneracija

Studija pod nazivom Obnova Europe: Kulturno i kreativno gospodarstvo prije i nakon Covid-19, iznosi brojke koje stoje iza uspješnih europskih KKI-ja prije pandemije kao i zapanjujuće učinke zatvaranja izvedbenih dvorana i javnih prostora i mjera socijalnog udaljavanja.

U 2019. kulturne i kreativne industrije su predstavljale 4,4 posto BDP-a EU-a, s godišnjim prometom od 643 milijarde eura i ukupnom dodanom vrijednošću od 253 milijarde eura. KKI su također bile vodeće kad je riječ o otvaranju radnih mjesta i zaposlenosti. Zapošljavale su više od 7,6 milijuna ljudi, što je više od osam puta više od telekomunikacijske industrije.

No, dogodio se Covid-19 koji je posebno pogodio ovaj sektor gospodarstva pa tako studija otkriva da su KKI pogođene više od turizma i tek neznatno manje od avioprometa. KKI kao cjelina doživjele su gubitke od preko 30 posto prometa za 2020. godinu – kumulirani gubitak od 216 milijardi EUR – pri čemu su sektori glazbe i izvedbenih umjetnosti doživjeli gubitke od 75 posto, odnosno 90 posto, 53 mlrd EUR gubitak je u vizualnim umjetnostima, 26 mlrd za audiovizualne itd.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay