Apolitični

Kultura 3.0. prilika je za bolje rezultate hrvatskog kulturnog turizma u novom desetljeću

Cjelokupno kulturno i arheološko naslijeđe Hrvatske nedovoljno je poznato i godišnje privlači do 5 milijuna posjetitelja.

Istovremeno, samo talijanski Pompeji godišnje privuku čak 12 milijuna turista.

Ova usporedba pokazuje veliki prostor za razvoj posebnih oblika kulturnog turizma u našoj zemlji. To je jedan od zaključaka iznesenih u srijedu na završnoj konferenciji projekta ArhKonTur u organizaciji Sveučilišta Libertas, na kojoj je sudjelovala i Alessandra Priante, direktorica za Europu UNWTO. Hrvatska ima ogroman kulturno-turistički potencijal, a kako bi ga se iskoristilo treba mijenjati pristup i stvoriti novu vrstu stručnjaka u kulturno-turističkoj interpretaciji.

Projekt ArhKonTur odgovara na probleme nedostatka specijalističkih stručnih i pedagoških kompetencija predavača i mentora te pomanjkanja ponude modela edukacije za specifična područja arheološkog turizma. Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, a izrađena su tri potpuno nova specijalistička programa usavršavanja za ponudu održivog i odgovornog arheološkog turizma te konceptualnog turističkog vođenja.

Školovanje je završila prva generacija 40 specijalističkih vodiča teže zapošljivih skupina na tržištu rada, mladih do 25 godina i starijih od 54 godine. Izrađen je i priručnik na engleskom i hrvatskom jeziku o trendovima u arheološkom turizmu i interpretacijskom vođenju za sedam izabranih lokaliteta u sedam hrvatskih županija.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay