Apolitični

Kula svetog Marka otvorena za posjetitelje

Uz kulu Kamerlengo i ostale znamenitosti grada Trogira, od ovog se tjedna može razgledati i biser iz 15. stoljeća, kula svetog Marka.
Kula svetog Marka, u čiju ljepotu su se već uvjerili brojni strani turisti, može se razgledati za simboličnih 15 kuna. Kula je ponovno dostupna javnosti zahvaljujući ravnatelju Pučkog otvorenog učilišta Trogir mr. sc. Nenadu Belasu, na čiju je inicijativu kula i otvorena.

Za zainteresirane domaće i strane goste kula je otvorena od 9 do 21 sat, a ujedno je realizacijom ovog projekta troje mladih sezonski zaposleno.
–  Zahvaljujući razumijevanju gradonačelnika Ante Stipčića koji je podržao moju inicijativu došlo je do potpisivanja sporazuma o komunalnom održavanju i prodaji karata, pri čemu od prihoda 65 posto pripada gradu Trogiru, a 35 Pučkom učilištu, kazao je Belas.

Kula svetog Marka zadivila posjetitelje

Ekonomska računica vrlo je jednostavna. Svi koji žele razgledati kulu na ulazu moraju platiti 15 kuna. Minimalno desetak posjetitelja dnevno i tako čitavu sezonu, dolazimo do brojke koja zakupcu osigurava pozitivno poslovanje. Poznato je, kako smo već i pisali, da zakup kule mjesečno iznosi 3,850 kuna (s PDV-om).

Brojni turisti zaustavljaju se i slikavaju kulu svetog Marka, a u želji da „bace” pogled s nje, velik dio njih odustaje kada shvate „value for money” budući da se u kuli osim golih zidova nema puno toga za vidjeti.
– Znam da je ova kula jedinstvena i da ima bogatu povijest, ali ne isplati nam se dati toliko novca. Za moju višečlanu obitelj razgledati kulu značilo bi dati skoro sto kuna. što nam nikako ne odgovara – kazao nam je Domagoj iz Zagreba koji je kulu sa suprugom i djecom ipak razgledao samo iz vani.