Apolitični

Kula norinska – utvrda, povijest i vjetrenjača!

Kula Norinska je monumentalna utvrda iz 16. stoljeća, uz rijeku Neretvu, nasuprot ušća pritoke Norin po kojoj kula nosi ime, a tik uz magistralnu cestu na ulazu u grad Metković. Povijest Kule Norinske predstavlja i povijest cijele doline Neretve. Radi svoje znamenitosti i povijesne uspomene, naselje koje je nastalo s druge strane Neretve prozvalo se upravo po njoj — Kula Norinska, a danas je sjedište i istoimene općine. O važnosti Kule svjedoči i podatak da je ona bila na starom grbu nekadašnje općine Opuzen, pod koju je administrativno pripadala, a i danas se nalazi u grbu toga grada. Kula je podignuta kao branič od venecijanskih brodova u Neretvu. U vojne svrhe korištena je do 19. stoljeća kad je pretvorena u vjetrenjaču, a danas je vrijedni spomenik kulture, nažalost dosta zapušten i obrasla bršljanom.
Ne zna se precizno godina kada je Kula sagrađena, ali se zna da je građena oko 1500. godine, odmah po dolasku Turaka u dolinu Neretve.
Tijekom povijesti Kula je bila pod Francuskim i Austrijskim carstvom. Potvrđeno je kako je Kula služila i za vojničke svrhe još za vrijeme Bosne i Hercegovine, a kasnije su je austrijske vlasti stavile na dražbu, te ju je kupio unuk Frane Nonkovića, Niko Nonković, koji je Kulu preuredio u mlin na vjetar.
Tako je ova nekoć slavna i odlučujuća Kula izgubila svoju negdašnju moć, slavu i svoj sjaj. Već cijelo prošlo stoljeće kula je napuštena, a povodom Svete godine 1933./34., 200. godišnjice župe Metković i 250. godišnjice od kada je kula pod hrvatskom vlašću, narod neretvanske doline stavio je na Kulu veliki bijeli križ i spomen ploču za koju je natpis sastavio don Frane Bulić: NA USPOMENU 1900 GODIŠNJICE ODKUPLJENJA RODA LJUDSKOGA PO ISUSU KRISTU I 250 GODIŠNJICE OSLOBOĐENJA NERETVE …..OVAJ ZNAK SVOJE VJERE, UHVANJA I LJUBAVI NAROD NERETVE 1934 GOD. POSTAVI.
Blagoslov križa i svečano slavlje obavljeni su tek 30. rujna 1935.

D. Šabić