Apolitični

KUD Zora iz Betine promoviralo Betinsku pismaricu

KUD ZORA iz Betine promoviralo Betinsku pismaricu, a u samom programu promocije sudjelovali su domaći i strani gosti ovog turističkog mjesta.

Betinska pismarica nastala je kao rezultat dugogodišnjeg rada na očuvanju narodnog blaga betinskog kraja, a posebice povodom obilježavanja 50. obljetnice djelovanja i u čast osnivačima KUD-a ZORA Betina, doznajemo od organizatora ovogodišnjeg događaja.
KUD Zora iz Betine najstarija je folklorna skupina šibenskog kraja, osnovana davne 1966. godine, iako još od kraja 18. st. djeluje kao organizirana skupina koja prenosi s generacije na generaciju narodno stvaralaštvo u cilju očuvanja i njegovanja narodnog blaga, specifičnog za ovaj kraj otoka Murtera. Brižno njeguje svoju kulturno-umjetničku baštinu; pjesme, plesove, napjeve, svađalice, brojalice i rugalice, upravo kao neprocjenjivu dragocjenost za mjesto kalafata, brodograditelja, težaka i ribara.

KUD ZORA promovira

Za razvoj folklornog stvaralaštva u Betini zaslužna je i obitelj Filipi – brodograditelji koji su stigli iz Korčule polovicom 18. st., a koji su sa sobom donijeli svoje običaje i plesove. Jedan od njih je i „kanata” koja je bila izuzetno važna za brodograditelje i stanovnike Betine jer se „kanatom” proslavljalo porinuće broda i završetak velikog posla za betinske kalafate.

Kulturno-umjetničko društvo ZORA danas njeguje svoju baštinu koju su dobili u nasljeđe od svojih predaka. Tako i okupljaju članove svih uzrasta u cilju promicanja pučke i kulturne baštine kroz folklor. Ponosni su „čuvari” starog betinskog kola, balambrina ili kola na križ, najstarijih plesova otoka Murtera, te kola od kanate.
Čestitamo vam na očuvanju kulturne baštine vašeg kraja.