Apolitični

KUD „Stjepan Radić“ Pridvorje – čuvari tradicije s juga

Posebnost pridvorskog folklora jest tradicija sviranja lijerice. Jedan od najznačajnijih lijeričara koje je etnografija zabilježila je Nikolaš Skvičalo. Rodio se, živio, stvarao u Pridvorju, a 2011. godine svečano je obilježena 115. godišnjica njegovog rođenja.

U posljednjih petnaest godina u kojima je pridvorski folklor organiziran u KUD-u „Stjepan Radić“, brojni su mladići i djevojke nastupali diljem Hrvatske i šire. Posebno se pamti nastup u Vatikanu kada su na jedan lijep i ugodan umjetnički način predstavljali našu zemlju. Program nastupa KUD-a obuhvaća tradicionalna konavoska kola kao što su poskočica, denći, potkolo i slično, uz lijericu, mijeh i svrdonicu. Posebno je atraktivna konavoska zdravica koja je dio prikaza tradicionalne konavoske svadbe, a u pripremi su i novi atraktivni programi. Već jedanaest godina zaredom, KUD „Stjepan Radić“ domaćin je Smotre lijeričara Dubrovačko-neretvanske županije.
Kulturni život konavoskog kraja dodatno je obogaćen aktivnošću i nastupima ovog aktivnog društva koji godinama čuva i njeguje folklornu tradiciju s juga Lijepe Naše.

Izvor: agroturizam-konavle.hr

Više u kategoriji: glazba, kultura

D. Šabić