Apolitični

KUD Natko Nodilo donosi plesnu kulturu Mljeta

Pelješac, Dubrovnik i Korčula na dohvatu su ruke Mljetu kojeg odlikuje prekrasna priroda, kristalno čisto more, jezera, otočići, bogato kulturno nasljeđe koje otok svrstava na kartu najljepših mjesta svijeta. To je pravi mali raj na zemlji kojeg posjećuju birani gosti, a njima, kao i mještanima, kulturni život otoka upotpunjuju članovi kulturno-umjetničkog društva Natko Nodilo.

Ime je dobilo po uglednom hrvatskom povjesničaru podrijetlom s Mljeta. Još od davne 1968. godine društvo uveseljava i kulturno djeluje na ovim južnim prostorima Hrvatske s uspješnim nastupima po cijeloj Lijepoj Našoj, ali i šire. Natko Nodilo kao društvo čuva, njeguje i štuje dugogodišnju tradiciju folklora te jača kulturnu baštinu otoka zahvaljujući plesu, koreografiji, narodnoj nošnji, a posebno velikoj ljubavi onih koje svoje slobodno vrijeme daruju očuvanju povijesnih i kulturnih vrijednosti. Iz tog razloga prepoznati su i nagrađeni od općine Mljet za nesebičan doprinos očuvanju kulture i tradicije ovog izuzetno privlačnog dijela zemlje.

Kulturnjaci s Mljeta ponosno ističu kako su česti gosti na smotrama folklora u Dubrovniku, Zagrebu, Splitu, Vinkovačkim jesenima, a najzadovoljniji su kada se vrate s gostovanja u svoj kraj sretni što su mogli pokazati kulturne vrijednosti Mljeta u drugim krajevima Hrvatske i svijeta. Njihovih prvih 45 godina uspješnog i marljivog rada svrstava ih među najstarija kulturno-umjetnička društva kod nas.
Sretno im bilo uz još mnogo godina umjetničkog rada i postojanja.

Više u kategoriji: Kultura

Foto: mljet.hr

D. Šabić, mag. nov.