Apolitični

KUD Koledišće nagrađivani od svijeta

Kada netko dobije ime po starom jezerskom trgu na kojem su se palili običajni ognji – kolede, na kojem se plesalo, skupljalo, provodilo vrijeme, i prolazili svatovi, onda nam jedno ime pada na pamet iz svijeta kulturne baštine – KUD Koledišće. Gotovo pola stoljeća postojanja, kroz koje su utkane generacije i generacije Jezerana, od pradjedova i baka do unučadi, bilo kao članova folklorno–plesne skupine, pjevačke skupine, dramsko-recitatorske skupine, etno radionica, nesebično su dali obol čuvanju kulturne i baštinske vrijednosti ovog kraja.

Imali su tu čast da nekoliko puta predstavljaju Hrvatsku u Turskoj, Slovačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Sloveniji, Austriji i to vrlo uspješno za što su zaslužno i nagrađeni. Na državnoj televiziji snimili su etno film u kojem su kao članovi Koledišća prikazali Jezerski mornarski bal, poznatiji kao „O Jezera misto ukraj mora“, za što su dobili posebno priznanje Udruženja folklornih skupina Francuske na Međunarodnom festivalu folklornih filmova u Francuskoj.
Nadalje, KUD je inicijator i sakupljač materijala za obnovu stare kamene kuće u Jezerima koja bi bila zavičajni muzej, što je hvalevrijedno, kao i podatak da u svom programu imaju 8 folklornih običaja prilagođenih sceni, a to su Preperuše, Igrala se dičica, Blagdansko Koledišće, Darovnice, Jezerski mornarski bal, O Božiću, Pokladi, pokladi i Na hrvatskom balu.

KUD Koledišće lijep je i sjajan primjer očuvanja ljubavi i vjere u pučko naslijeđe dugi niz godina zahvaljujući generacijama dragih ljudi ovoga kraja, i njegovom osnivaču, umjetničkom voditelju, marljivom sakupljaču pučke tradicije i etno koreologu, Nenadu Milinu.
Čestitke upućujemo na adresu KUD Koledišće, Jezera. Neka vam je sretno.

Više u kategoriji: Kulturna baština

Foto: tzjezera.hr

D. Šabić, mag. nov.