Apolitični

KUD Jedinstvo večeras na šetnici

Večeras podno splitskog neba s početkom u 21 sat Kulturno-umjetničko društvo Jedinstvo zaplesat će na splitskoj Rivi.

Riječ je o najstarijem i najtrofejnijem hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu koje možemo smatrati ponosom Republike Hrvatske jer svojim radom baštini kulturu i umjetnost našeg naroda prenoseći je na nove generacije koje su, kad je KUD Jedinstvo u pitanju, mnogobrojne.
Tome u prilog ide i činjenica da broje četiristotinjak članova koji djeluju organizirano kao folklorni ansambl, mandolinsko-tamburaški orkestar, škola folklora, škola mandoline i gitare, ženska vokalna sekciju i klub veterana.

Repertoar Jedinstva bitno je obilježio svjetski poznat izvorni koreografski rukopis Branka Šegovića, „Splitski plesovi” koji se već šest desetljeća kontinuirano izvodi u interpretaciji splitskog kulturno- umjetničkog društva.
Uz Splitske plesove folklorna sekcija pleše završno kolo – zadnju scenu iz opere Jakova Gotovca „Ero s onoga svijeta” već šezdeset godina. Tako će, uz nastupe na Rivi, koje odrađuje već pet godina, 4. kolovoza, nastupiti u operi „Ero s onoga svijeta” koja će se odigrati u sklopu 61. Splitskog ljeta u Vrlici na Česmi s početkom u 21 sat.

Hoćemo li u tim svjetskim poznatim koreografijama u interpretaciji KUD-a Jedinstvo uživati večeras otkrio nam je gosp. Goran Begović, dopredsjednik KUD-a Jedinstvo.
– Već pet godina Kulturno-umjetničko društvo „Jedinstvo” zajedno s dva splitska društva „Filip Dević” i „Brodosplit” nastupa na Rivi, svaki četvrtak i petak u aranžmanu splitske turističke zajednice. Možemo ponosno kazati da su te folklorne večeri na Rivi najposjećenije od strane Splićana, ali i njihovih gostiju, te je to razlog zašto su te večeri postale tradicijom Splita. Večeras ćemo uz Splitske plesove izvesti hercegovački linđo, podravske plesove, te plesove Hrvata Bunjevaca, ukupno osam koreografija u izvedbi našeg folklornog ansambla koji vodi Mario Bešlija. Uz ansambl nastupit će i ženska vokalna skupina pod ravnanjem umjetničkog direktora Frue Henrika. Izvest će set dalmatinskih pjesama i set zagorskih pjesama. Također, nastupit će i naš mandolinsko-tamburaški orkestar koji vodi Zvonimir Slaviček. Splićanima i njihovim gostima poručujem, za kraj, da dođu jer imaju šta vidit.

Folklorno društvo čiji plesni izričaj mnogi ljube, jednako kao i njihove napjeve koje izvode i nošnje koje nose, okupit će u večerašnjem plesnom spektaklu mnoštvo svojih obožavatelja, ali i turista koji se našim folklornim društvima dive čim ih ugledaju što je dopredsjednik Jedinstva i istaknuo.

Zato vas i mi pozivamo da ako ste slobodni u večernjim satima, a nemate ideju gdje poći, pogledate spektakl u izvedbi KUD-a Jedinstvo.

Više u kategoriji: kultura
Foto: facebook.com
Jelena Perko, mag. oec.