Apolitični

KUD Ilinden – gosti Dugog Rata

Ovogodišnje dugoratsko kulturno ljeto, uspoređujući s prethodnim godinama, bilo je prosječno.Počevši od ribarskih večeri, promocija knjiga, koncerata, filmskih večeri, izložbi slika, postavljanja bista zaslužnim mještanima, koncerata, večeri poezije, dugoratske olimpijade, festivala, pa sve do folklornih večeri koje su došle posljednje kao šećer na kraju, te će mnogima ostati u lijepoj uspomeni. U ovom folklornom programu posebno je zanimljivo bilo vidjeti kolo koje se sačinilo oko same publike koja se, pored razdraganih folkloraša također uključila stvorivši zaista nesvakidašnji i veličanstveni prizor.

Kulturno-umjetničko društvo Ilinden iz Bitole gostovalo je u Dugom Ratu kao gost kulturnog ljeta.
Prije koncerta predsjednik Ilindena i predsjednik CIOF-a Makedonije – Antonio Dimitrovski s načelnikom Dugog Rata, Jerkom Roglićem i predsjednikom KUD-a Dalmacije, Srećkom Zelićem pozdravili su prisutne i razmijenili prigodne poklone.
Među gostima su bili i predsjednik Hrvatskog kulturnog centra i makedonskog Hrvatskog društva iz Bitole – Branko Maretić, predsjednica Hrvatske Matice iseljenika iz Splita, Branka Bezić-Filipović te klapa Marjanke iz Splita.

– Kulturno-umjetničko društvo Ilinden iz Bitole jedno je od najstarijih i najvećih društava s područja folklora u Republici Makedoniji.
Osnovano 1955. godine, od svog osnutka pa do danas ostvarilo je vrhunske rezultate u području folklora, kako u Makedoniji tako i u inozemstvu.
Ovo je društvo osvojilo sve vrhunske nagrade u Bitoli i Makedoniji, ali i inozemstvu.
Tu ćemo nabrojiti grand prix u Mont Doru u Francuskoj, prvo, drugo i treće mjesto na najprestižnijem festivalu folklora na svijetu u Langolenu u Velikoj Britaniji.
KUD Ilinden je gostovao na svim kontinentima. Broji oko 400 članova raspoređenih u 14 grupa. Ovo nije prvo gostovanje u Hrvatskoj, gostovali su preko 40 puta, a rezultat je dugogodišnje suradnje s KUD-om Dalmacija iz Dugog Rata preko Hrvatskog kulturnog centra i makedonskog Hrvatskog društva Marko Marulića iz Bitole.
Na koncertu su folkloristi iz KUD Ilindena prikazali bogatstvo makedonskog folklora i tradicije preko nekoliko spletova igara i pjesama iz Vardarske i Egejske Makedonije, kao i splet igara i običaja iz prespanske regije u Makedoniji.


Gosti koncerta su uživali i u virtuoznoj izvedbi šefa orkestra KUD Ilindena, Slave Naumovskog.
Na kraju su predsjednici kulturno-umjetničkih društava najavili produbljenje suradnje uz „bratimljenje” dvaju društava.
I KUD „Dalmacija” Dugi Rat, po riječima prof. Srećka Zelića je uspješno završila ovogodišnju sezonu. Pored 1. Međunarodnog festivala folklora, održanog u sklopu 14. Dugoratskog ljeta, pod nazivom: „kolo, kolo – kolajna od zlata”, sada su s prijateljima iz Makedonije organizirali cjelovečernji program u kojem su svi posjetitelji mogli izabrati nešto po vlastitom ukusu…

Više u kategoriji: Vijesti dopisnika
Piše i foto: Davor Grgat