Apolitični

KUD Dusina – zajedništvo, poštovanje, ljubav i radost

Kulturno-umjetničko društvo Dusina djeluje punih osam godina, a osnovano je u jednom malom istoimenom zaseoku pokraj Vrgorca.

Nekoliko entuzijasta, ljudi velikoga srca, polako i uspješno promovira stare nošnje, običaje i tradiciju vrgoračkog kraja, ali i napjeve te zanimljivosti svojih davnih predaka. Smogli su izraditi narodne nošnje potpuno identične onima iz 18. stoljeća, kako bi suvremenom gledatelju predočili tadašnji način i stil odijevanja. Vizualno imaju sjajne rezultate u izradi nošnji, a pjesmom, plesom, pokretima i koreografijom ujedno uspijevaju dočarati specifičan način izražavanja i zabave.

Članovi KUD-a Dusina govore da s velikom ljubavlju prema kulturnoj baštini žele istaknuti ovakav način druženja, koji ih vraća u davna vremena kada je način života imao sasvim drugačiji cilj. Zajedništvo, poštovanje, radost i ljubav, to su ciljevi takvog okupljanja, oni naviru, ističu u KUD-u kad se okupe u spomenutom ruhu i zapjevaju i zaplešu.
Vole se družiti s članovima drugih folklornih skupina diljem Hrvatske, te na jedan način vratiti prošlost i zadržati, barem nakratko, današnjeg čovjeka u nekim davnim, zaboravljenim vremenima. Često nastupaju na sajmovima i smotrama folklora, pa su zahvaljujući pjesmi i plesu upoznali Gradišće u Austriji, Vsetin u Češkoj, te domaće folklorne gradove kao što su Gospić, Sinj, Slavonski Brod i druge.

Upućujemo čestitke na vrgoračku adresu KUD-a Dusina želeći im još puno nastupa i bogatih iskustava.

Više u kategoriji: Kulturna baština

Foto: vrgorac.hr

D. Šabić, mag. nov.