Apolitični

KUD Dalmacija slavi skoro pola stoljeća postojanja

Jedan od najpoznatijih KUD-ova Dalmacije ovih dana obilježava i proslavlja gotovo pola stoljeća sjajne umjetničko-plesne karijere.
Baš na međunarodni Dan žena, tamo daleke 1967. u Dugom Ratu osnovalo se kulturno-umjetničko društvo „Dalmacija”.
– Neki su se u to vrijeme pentrali sa stotinama prijateljica po Mosoru, što je isto tako lipo, no naši Dugoraćani su odlučili sa svojim drugaricama početi organizirano plesati, pjevati i družiti se večerima u plesnoj dvorani u našem radničkom mistu koje nije zaboravljalo na kulturno uzdizanje i slobodne aktivnosti. I tako su krenuli zajedno uz probe, nastupe, putovanja, gostovanja, festivale, diljem domovine i svijeta promicati našu bogatu kulturnu baštinu te našu lipu tradiciju prenositi na nove generacije. Rade to oni nesmanjenim elanom i istim guštom i danas, kad im je u druženju uz glazbu, ples i pjesmu, ali i naporne probe, prolazi i 49 godina zajedničkog rada. Sve se mijenja, samo par detalja u našem KUD-u ostaje i nakon pustih godina navlas isto: šjor Branko još pleše u svih 16, a i Raljo se odlično drži, otplesat će i stotu.
Dogodine se već sprema velika internacionalna fešta, a i ovu 49. godišnjicu će KUD-ovci i AKD-ovci znati proslaviti. Čestitamo 49. rođendan KUD-u „Dalmacija” Dugi Rat!
Naravno, da ne bude sad neke zabune, ovim krasoticama sa slike je tek 20-ak ljeta.

Više u kategoriji: Kultura; Život
Izvor i foto: dugirat.com/Mladen Banović/
D. Šabić, mag. nov.