Apolitični

KUD „Branimir“ – kultura i ljepota u jednom

Kulturu Bukovice, Ravnih kotara i Benkovca na najbolji mogući način od srca popunjava, s njom živi i nastupima promovira kulturno-umjetničko društvo „Branimir“ iz Benkovca.

Društvo je odnedavno ušlo u treće desetljeće rada, djelovanja i očuvanja kulturne baštine, u sklopu kojeg djeluje folklorna, glazbena i literarno-dramska sekcija. Veoma su dobro organizirani pa tako folklorna sekcija brine o očuvanju hrvatskih narodnih plesova, pjesama i običaja, a kraćim dosjetkama i igrokazima oživljavaju zaboravljeni narodni humor i poslovice iz naroda. Zahvaljujući članovima društva koji ples i znanje prenose na nove generacije, kulturna je baština šireg benkovačkog kraja izvrsno očuvana.
Uspijevaju uz podršku zajednice organizirati različite etno radionice, a sve veće smotre folklora poput Đakovačkih vezova, Vinkovačkih jeseni, Etno festivala u Neumu, smotre folklora u Grudama i Livnu, kao i smotre pučkih igrokaza Brodskog kola ne prolaze bez njih. Drago im je i često se zasluženo pohvale kako su im dvije članice nositeljice lenti za prvu i drugu pratilju na izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu za 2009. i 2010. godinu. Ovi benkovački kulturnjaci priređuju „Etno festival“ i međužupanijsku smotru folklora „Benkovac u susret Božiću“, a članstvo u Papinskoj misiji posebno ih čini radosnim. S radošću očekujemo nove nastupe!

Više u kategoriji: Kultura; Glazba

D. Šabić, mag. nov.