Apolitični

Kuća slave splitskog športa

 

Split, po obimu svoje sportske aktivnosti i postignutim rezultatima njegovih sportaša, poglavito broju sudionika na Olimpijskim igrama, kao i broju osvojenih medalja, zaista predstavlja metropolu hrvatskog športa. Športski djelatnici Splita potkrepljuju navedeno podatkom da u svijetu ne postoji jedno gradsko područje, s oko 200.000 stanovnika, koje ima ovoliki broj uspješnih sportaša.

Naime, splitski sportaši predstavljaju približno trećinu svih hrvatskih sudionika Olimpijskih igara, odnosno olimpijskih „medaljonoša“, uz brojne svjetske, europske i regionalne „medaljonoše“. Split je bio domaćin mnogih značajnih sportskih priredbi, od svjetskih, europskih i regionalnih prvenstava do šahovske olimpijade za žene. Bez sumnje, posebno mjesto zauzimaju VIII. mediteranske igre 1979. g., koje predstavljaju prekretnicu u splitskom sportu, kako po svojoj izvrsnoj organizaciji i veličini, tako i po izgrađenim sportskim objektima koji su ostali splitskim sportašima na korištenje. Iza ove veličanstvene sportske priredbe ostala je i vrlo bogata dokumentacija pod nazivom Zbirka MIS-a.

Ova bujna sportska aktivnost, koja svoje korijene vuče još od kraja XIX. stoljeća, kada su se u Splitu počele osnivati sportske udruge, dala je i bogatu sportsku ostavštinu, koja je i uvjetovala pojavi ideje o osnivanju Muzeja športa. Projekt ima za cilj prvenstveno ovjekovječiti izvanredne vrijednosti Splita, a to su vrhunska sportska dostignuća i osobe koje su ih stvarale tijekom športskog života. Na ovakav način stvaranja Kuće, Muzej športa uistinu će sasvim zasluženo ostaviti vjerodostojan trag velikih splitskih sportaša i njihovih uspjeha. Branko Cikatić, Dino Rađa, Mislav Bezmalinović, Toni Kukoč, Goran Ivanišević, Ratko Rudić, Dragica Palaversa-Mijač, Tomislav Ivić, Nikola Pilić, Damir Šolman, samo su neka imena koja su zasluženo predstavljena u Muzeju športa, a kako je ovo grad športskih velikana, ubrzo se očekuje promocija drugih športaša zaslužnih za promociju svoga grada, Dalmacije i cijele Hrvatske.
Podsjetimo, prostor Kuće slave splitskog športa, otvoren 22. studenoga 2007., nalazi se na istočnoj strani zgrade Športskog centra Gripe.

Izvor: visitsplit.com; muzejsporta-st.hr

Više u kategoriji: Šport, Osobe

D. Šabić