Apolitični

Kuća Parać – djelić bogatstva Solina

Tradicijska kuća Parać, u vlasništvu grada Solina, smještena na antičkom amfiteatru, sagrađena je 1863. godine od kamena salonitanskog amfiteatra i Salone. Sadrži arheološku zbirku (amfore i odljevi skulptura iz solinske baštine) smještenu na katu kuće, dok je u prizemlju smještena otvorena restauratorska radionica koju izvode studentice konzervacije i restauracije UMAS-a, s ciljem prezentacije turistima kako se radi s izvornim materijalima te koji su to ukrasni i uporabni predmeti iz antičkog doba.

Osim izložbenog postava, turistima su na raspolaganju i besplatni promotivni materijali te popratna turistička infrastruktura. Kuća Parać strukovno je oživjela i za turističke potrebe, s ciljem da ljudi od struke pokažu turistima kako se radi s izvornim materijalima i koji su sve uporabni i ukrasni predmeti tog vremena bili, kao što su svjetiljke, torza, razne antičke posude, dok je na katu galerija u kojoj je postav jedne manje arheološke zbirke gdje su izložene amfore i odljevi skulptura iz solinske baštine. Inače, vlasnice ove predivne kuće, sestre Parać (Jelka Grubišić i Gorenka Werdnik) dale su je gradu Solinu na otkup 1994. godine, a Solin ju je renovirao i pretvorio u muzej te se obogatio za još jedan kulturni spomenik.

Kuća je otvorena za posjetitelje svakim danom osim nedjelje, a ulaz u kuću je besplatan. I zato dođite i upoznajte još jednu turističku i muzejsku atrakciju najmlađeg grada u Hrvatskoj. Solina.

Izvor: solin-info.com
Više u kategoriji: kulturna baština
D. Šabić, mag. nov.