Apolitični

Kuća koja mijenja svijet kakvog poznajemo ugrađujući reciklirane pakete Tetra Paka

Kako bi smanjio problem s otpadom, Tetra Pak je razvio krovne ploče koje su izrađene od 25% plastike i aluminija

Stilt Studios su graditelj montažnih stambenih objekata koji se fokusiraju na životne prostore vođene iskustvom, radi se relativno mladom studiju koji je tek započeo sa svojim radom u Cangguu na Baliju i vrlo brzo su privukli pozornost svojim inovativnim idejama. Njihov najnoviji proizvod predstavlja nešto što mijenja svijet kakvog poznajemo i ide korak dalje u cijeloj priči o održivosti ugrađujući reciklirane pakete Tetra Paka u jedinstveno dizajniranu zgradu.

U ovom projektu Stilt Studios koristi ravne i valovite ploče izrađene od recikliranih Tetra Pak paketa tvrtke @ecobalirecycle za postavljanje krova i zidova. Uobičajena Tetra Pak pakiranja obično se sastoje od 75% papira, 20% plastike i 5% aluminija. Kako bi smanjio problem s otpadom, Tetra Pak je razvio krovne ploče koje su izrađene od 25% plastike i aluminija. Usitnjavanjem i prešanjem, pod utjecajem topline, u ravne i valovite ploče nastaje novi građevinski materijal za krovove i zidove.

Aluminijski sloj na vrhu osigurava 100% vodootporan materijal.

– U Stilt Studios vjerujemo da imamo odgovornost ne samo stvoriti sjajne dizajne i prostore pogodne za život po pristupačnim cijenama, već i vidjeti utjecaj zgrada na okoliš tijekom njihovog životnog ciklusa. Ne samo da možemo smanjiti ukupni upotrijebljeni materijal i otisak, već i biti dio kružnog gospodarstva odabirom korištenog materijala – kaže Alexis Dornier, suosnivač i glavni dizajner u studiju Stilt.

Još ovog ljeta započela je gradnja prvog projekta „Tiny Tetra House” na The Sunset Farm u Uluwatuu, Bali, Indonezija.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Stilt Studios