Apolitični

KRUŽNA EKONOMIJA: Kamenice su delicija, ali njihove ljušture nisu smeće, već pravo blago!

Smeće je nekome blagoslov, a nekome prokletstvo. Ovisno kako se gleda na otpad kojega je u suvremenom društvu svakim danom sve više. A ljušture kamenica i dagnji koje ostaju nakon konzumacije do sada su bile veliki problem.

Zna se da upravo odbačene ljušture šire veoma neugodan miris pa kao takve nisu običan otpad koji se jednostavno ubaci u kontejner u kojem čeka komunalce da ga odvezu na deponij. Sa ovim se poglavito suočavaju hotelijeri i ugostitelji u ljetnim mjesecima, kada je potrošnja kamenica i najintenzivnija. No, čini se da je tome došao kraj…

VIŠESTRUKA KORIST

Stručnjaci za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku osmislili su kako iskoristiti ljušture kamenica i to, ni manje ni više, nego za izradu nakita, suvenira i drugih ukrasnih i uporabnih predmeta.

Osnova svega je prah sličan brašnu ili gipsu koji se dobije mljevenjem ljuštura kamenica, a osim što se njime može modelirati, iskoristiv je u poljoprivredi za poboljšanje kvalitete tla, stočarstvu i peradarstvu za ishranu životinja, zdravstvu za izradu umjetnih kukova i nadomještanje oštećene kosti.

Cijeli članak možete pročitati na: more.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay