Apolitični

Kruna predikatnih vina – vina ledene berbe

Ukusi su uistinu različiti, pogotovo kad je riječ o vinima. Možda niste jedan od onih ljubitelja desertnih, odnosno predikatnih vina, no vina ledene berbe nešto su zaista posebno te im naprosto morate dati priliku. Vjerujemo da mogu postati vaš favorit. Naime, sinestezija okusno-mirisnih doživljaja istinskim hedonistima i velikim slatkoljupcima ostavit će neizbrisiv doživljaj.

Ledeno vino poznavali su još i stari Rimljani. Pjesnici i antički pisci u svojim djelima spominju vinare koji krajem godine beru zaleđeno grožđe pa se već i prema tome da zaključiti znači kako ledena berba nije pomodni trend već uitinu stari običaj koji gubi svoj trag sve do 18. stoljeća kad su ga ponovo oživjeli Francuzi.

No, što je to zapravo ledena berba? Naime, to je berba od koje nastaje vino proizvedeno od grožđa koje je ubrano pri temperaturi od najmanje -7 °C i prerađeno u smrznutom stanju, a čiji mošt sadrži najmanje 127° Oechsla.

Da pojasnimo. Uvjeti i vrijeme ledene berbe nepredvidivi su. Zahtijevaju niz posebnih vremenskih pogodnosti, pa nije moguće unaprijed predvidjeti ni točno vrijeme ni stanje u vinogradu. Grožđe se na trsevima ostavlja sve dok temperatura zraka ne dosegne minimalnih – 7 °C, a najčešće se to događa u razdoblju od studenog do siječnja. Vino se radi od preporučenih sorti od kojih su najpogodnije graševina i rizling, a pogoduju i traminac, pinot, chardonnay i sauvignon.

Grožđe se prerađuje u smrznutom stanju te se i proces cijeđenja obavlja na niskim temperaturama zbog čega voda koja je preostala u bobicama ostaje kao led u preši, a u iscijeđenom soku grožđa je esencija koja daje toliko popularna i slatka vina nakon fermentacije. Optimalna zrelost u bocama postiže se za tri do pet godina.

Ledena berba je i veliki rizik za proizvođača s obzirom na to da se nikada ne zna hoće li postojati klimatski uvjeti za njegovu berbu. Uz rizik postoji i još jedna činjenica važna za ova vina, a to je podatak kako je za punjenje jedne boce vina od 0,25 litara potrebno čak 40 kilograma grožđa, stoga ni ne čudi visoka cijena ledenih vina. Zato kažemo da je ledeno vino kruna predikatnih vina. I ono uistinu jest.

Ova ekskluzivna berba daje bogata, puna, aromatična i jako slatka vina, dugotrajnog okusa. Bojom su jednako intenzivna kao i mirisom. Jantarno-žute nijanse odmah na prvi pogled odaju da se radi o nečem zaista posebnom.

Vina su to koja se piju sama ili pak uz slatke delicije. Piju se u malim gutljajima te iz posebnih malih čaša koje čuvaju njegovu aromu. Ledena vina imaju i dugi vijek trajanja, pa se mogu čuvati i više od 20 godina.

Kao zanimljivost evo i podatak da je na aukciji vina primjerak arhivske kutjevačke graševine ledene berbe iz 1947. godine prodan za više od 14000 kuna.

Vjerujemo da ćete i vi sada vrlo brzo potražiti jedan svoj primjerak ledene berbe u najbližoj vinoteci. Iznenadite nekog vama dragom i dozvolite da vas ove slatke i unikatne niti povežu još i više.

Više na: www.vinoteka-viola.com / www.wineshop.hr

P. Mimica