Apolitični

Kruna karijere Ratka Zjače: Ugledni hrvatski jazz gitarist u svirci s najvećim imenima današnjice

Nešto prije negoli je korona poharala Italiju, Ratko Zjača, zagrebački jazz gitarist s profesurom u Rotterdamu, ponovo je navratio u Forli da bi snimio novi album sa svojim Nocturnal Four kvartetom.


U istom je gradiću snimio i prethodni album “Life On Earth” (2018), uz Stefana Bedettija na saksofonu, Renata Chicca za orguljama i Antoniom Sanchezom za bubnjevima. Sancheza, ovjenčanog Oscarom za glazbu iz filma “Birdman” i bubnjara Pata Methenyja, zamijenio je također renomirani američki bubnjar John Riley koji je svirao s teškašima jazza poput Stana Getza, Milesa Davisa, Milta Jacksona, Dizzyja Gillespieja, Joea Lovana i drugima, a od 1992. godine i kao član slavnog Vanguard Jazz Orchestra.

Privoliti na suradnju takve glazbenike, i to tako da im se “nametnete” kao lider sastava i glavni autor skladbi, znači da je Ratko tijekom karijere, kao gitarist i kompozitor, izgradio ugled kakvim se internacionalno može pohvaliti nevelik broj hrvatskih jazz glazbenika.

Zjača je istovremeno objavio i “kompilacijski” album “The Places You Will Go” na kojem mu društvo prave Randy Brecker, Steve Gadd, John Patitucci, Miroslav Vitouš, Adam Nussbaum, Simone Zanchini, Stanislav Mitrović i kolege iz Nocturnal Four i ZZ Quarteta.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay