Apolitični

Krug – Poljička likovna udruga

Poljička likovna udruga

DUGI RAT – Premda Poljička likovna udruga „Krug“ tijekom posljednjih godina slovi kao značajan izvor kulturnog života u ovoj poljičkoj općini, to i nadalje nije dovoljno da se zadovolje apetiti sve brojnije publike, među kojima su i brojni turisti, koji svoj godišnji odmor provode ne ovom dijelu naše lijepe obale.
Dugoratski likovnjaci, uglavnom izlažu tijekom Dugoratskog kulturnog ljeta i nešto kasnije Likovnom kolonijom. Ovih dana priredili su izložbu, koje se ne bi posramila ni slična udruga u znatno većem mjestu. Naime, tek otvorena izložba, pobudila je zanimanje šire likovne javnosti, u koju su ukljućena brojna imena akademskih slikara – ukupno njih 34 izlažu, (a tu su poznata imena iz Dubrovnika, Metkovića, Opuzna, Ploča, Brela, Solina, Trogira pa čak i iz inozemnstva) i sa sigurnošću se može ustvrditi da je ovo najbolja izložba, kako po broju izlagača, tako i po zainteresiranošću publike i zato je vrijedno posjetiti ju.
No, krenimo redom. “Ovogodišnja 4. Kolonija namijenjena je u svrhu naše promidžbe kako samog Dugog Rata tako i TZ i Općine, sa ciljem stvaranja fonusa slika u našem budućem galerijskom prostoru” rekla je Diana Jurin Marić, otvarajuči izložbu i dodala: „Dosad smo pribavili 4 skulpture i trenutno nam je iz Graca Teo poklonio, lijepu figuru, koja se zove „Krug“…, rekla je predsjednica Poljičke likovne udruge „Krug“ g-đa Diana, koja je potom kazala kako je načelnik gosp- Jerko Roglić spriječen biti na otvaranju izložbe i sve nazočne je pozdravio.

Poljička likovna udruga

Potom je novinar Igor Brešan, u uvodu kazao kako živimo u potrošačkom društvu i dodao: „Kakve to veze ima sa dugoratskim Krugom, ovdašnjom likovnom udrugom, amatera profesionlnih nastojanja? Ima, dakako da ima. Već smo godinama zajedno, onako ljudski, pomalo se očešemo i o privatnost, znamo one bitne stvari jedni o drugima, ne hajeći za detalje. I slavimo umjetnost, ljepotu likovnog izražavanja, tu iskrenost pretakanja duhovnosti okružja u materijalno, u sliku. Veličamo zaustavljamo vrijeme kistom, sigurni da ćemo po detaljima koji računaju tek na estetiku sutra (re)konstruirati okolnosti kojima smo zajedno svjedočili, nečemu čemu toga trenutka i nismo bili apsolutno svijesni. I prizivati prošlost, zajednička druženja sad već uspomene koje s patinom dobivaju pozlatu. Jer sve je odbjeglo lijepo jer se ružne stvari lako zagube u sentimentima na koje smo slabi, sadašnjost je onako prolazna i ne obvezuj toliko, a na budućnost nitko i ne računa jer je relativna i nesigurna.

Poljička likovna udruga

Zato poštujući sve ovdje viđeno i vezujući se za lijepa kišna druženja u Dugom Ratu, kad smo pokušavali stvoriti nešto lijepo, dotaknimo to svjetlucanje, ono nešto što Krug kvalitativno čini moćnijim iz godine u godinu. Ovo vas ipak ne obvezuje, mislim pogled koji se duže zadržao na neobično posloženim folklornim detaljima Dubrovkinje Jagode Lasić, ili na maslinama Mostarca Gorana Milinkovića koje imaju drskosti i sigurnosti da na poznatom i opjevanom obrascu sklada budući evergreen, pa nastojanja Splićanke Antee Ratković da bojom obrani bajkovitost zaseoka, a njegovu škrtost naresi zagubljenim običajima i pučkom mistikom…
Ostalo je sve stvar slatkih obaveza, proizašlih iz druženja, iz atmosfere koja računa na zavidnu uljudbenu razinu i estetiku koja je godinama finiširala u zajedništvu. Morate mi vjerovati da svjedočimo Krugu iz Kruga, kazao je gosp. Brašan i pozdravljen dugotrajnim pljeskom.
Na kraju su postavlja i ove izložbe: Joško Čizmić i Diana Jurin Marić, otvorili izložbu i bili burno pozdravljeni.
Na slikama: Detalji sa dugoratske izložbe.

Više u kategoriji: vijesti dopisnika

Tekst i foto: Davor Grgat