Apolitični

Kroz zvuke Amfore Dubrovnik se ljepše čuje

Klapsko pjevanje je jedinstven hrvatski glazbeni fenomen te je i uvršteno na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine.

Klapa je pjevačka skupina koja izvodi specifično „a capella‟ pjevanje, posebice izvornih i tradicijskih hrvatskih napjeva. Najbliža riječ koja opisuje klapu jest družina ili dobro društvo koje povezuje ljubav prema pjesmi i druženju, te ono što je i bit svake klape i bez čega ne bi ni bilo dobrog i dužeg djelovanja klape – prijateljstvo. Za ovu priču veže se i jedna zanimljiva klapa sa juga Hrvatske.
Ženska klapa Amfora osnovana je krajem 2005. godine čije su članice istinske zaljubljenice u izvornu klapsku pjesmu i druženje. Izvodi i promovira klapski način izvedbe izvornih hrvatskih napjeva, pjesme duhovnog izričaja te novokomponirane autorske klapske pjesme, kao i popularne skladbe u obradama za klape. Svoje izvedbe pjeva „a capella‟ doprinoseći očuvanju i daljnjem razvoju dalmatinske klapske pjesme. Uz dugogodišnji trud i odricanje Amfora je razvila svoj prepoznatljiv klapski stil i izvorno klapsko pjevanje upotpunila mekanim lirskim dubrovačkim ugođajem. Uspješno je prezentirala svoj klapski izričaj na mnogobrojnim nastupima, koncertima i festivalima, u Hrvatskoj i u inozemstvu što joj je donijelo razna priznanja i nagrade na koje je iznimno ponosna.

Klapu Amfora čine istinske zaljubljenice klapske pjesme. Razvijajući svoj glazbeni izričaj tijekom proteklih godina, dosta su nastupale, a posebno izdavajamo: brojne humanitarne priredbe i koncerte, međunarodne kongrese, svečane skupštine, županijske susrete klapa u Blatu, Slanome i Zatonu, tradicionalne feste od klapa susrete uoči Sv. Vlaha u Dubrovniku, međunarodne festivale klapa u Perastu i Festival klapa u Neumu.

2012. godine Amfora prvi put nastupa na izlučnim večerima Festivala dalmatinskih klapa u Omišu koji ujedno predstavlja „krunu“ klapskog pjevanja, natjecanja i druženja. Ulaskom u finale ženskih klapa, postiže izniman uspjeh, što ujedno predstavlja veliku nagradu za dosadašnji rad. Nastupom u Blatu na otoku Korčuli na Festivalu dalmatinskih klapa, osvaja treću nagradu stručnog žirija.

Krajem lipnja 2013. na poziv Matice hrvatske, gostuje u Salzburgu gdje nastupa na nekoliko organiziranih susreta povodom ulaska Hrvatske u EU i predstavlja ljepotu i jedinstvenost klapskog pjevanja Hrvatima koji žive u Austriji.

2013. godine ima čast pjevati na otvaranju Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, dok u Blatu osvaja posebnu nagradu „Dinko Fio“ za najbolju izvedbu izvorne pjesme. Također, krajem rujna, Klapa amfora održava svoj prvi samostalni koncert u prekrasnom ambijentu Kneževog dvora koji je zabilježio odličnu posjećenost.

Nastupom na ovogodišnjem Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, klapa Amfora ponovo potvrđuje svoj plasman u finale što ujedno predstavlja još jednu nagradu njenom dosadašnjem radu kao i motiv za daljnje napredovanje.

Članice klape su:
Mara Manjić – 1. sopran i voditeljica klape;
Ina Botica – 2. sopran;
Marina Šegetin – 2. sopran;
Ana Stabile – 1. alt;
Vera Skaramuca – 1. alt;
Marija Ursić-Beusan – 2. alt;
Silvana Bjelovučić – 2. alt i
Nikolina Đangradović – 2. alt.

Zadovoljstvo nam je bilo predstaviti sjajnu žensku klapu iz Dubrovnika – klapu Amfora.
Amfori želimo puno uspješnih glazbenih nastupa.

D. Šabić, mag. nov.