Apolitični

Kronični stres potiče rast stanica raka

Nakon novog istraživanja provedenog na laboratorijskim miševima znanstvenici kažu da bolje shvaćaju kako kronični stres utječe na ubrzanje rasta matičnih stanica raka, a otkrili su i na koji način spriječiti njegov negativan utjecaj na organizam.

Pošto su ispitali na koji su se način mijenjali razni fiziološki faktori kod miševa koji su bili izloženi kroničnom stresu, znanstvenici su ustanovili da je riječ o hormonu epinefrinu.

U grupi miševa pod stresom otkrivene su puno više razine ovog hormona nego kod miševa u kontrolnoj grupi. Istodobno su kod miševa u eksperimentalnoj grupi, koji su dobili lijek koji je blokirao receptor za epinefrin (ADRB2), zamijećeni manji tumori, a i broj matičnih stanica raka bio je niži.

Znanstvenici smatraju da je vitamin C supstanca koja najviše obećava jer blokira proizvodnju aktivne dehidrogenaze u laboratorijskim pokusima. Kada su ubrizgali vitamin C miševima izloženim kroničnom stresu, ustanovili su da se tumor smanjio.

No u ovom dijelu treba pričekati s oduševljenjem jer su znanstvenici i ranije nalazili da je vitamin C u velikim dozama djelotvoran u suzbijanju tumora u laboratorijskim testovima i testiranjima na miševima. Klinička istraživanja na ljudima nikada nisu uspjela potvrditi neki koristan efekt.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay