Apolitični

Krivodol: Bogata kulturna večer


U Krivodolu se održala večer za melem i dušu. Susret književnika i pjesnika na jednom mjestu – ispred kapele sv. Mihovila u Gornjih Ujevića. Prvi dio večeri bio je posvećen knjizi autorskog dvojca Marguš-Menđušić, „Fra Milan Ujević: U nebo zagledan, k zemlji prignut, čuvar arheoloških starina“. Program je vodio novinar Mladen Vuković, a uvodnu riječ imao je fra Gabrijel Jurišić. – Večerašnji naš susret biti će religiozni i kulturni događaj. Vaš fra Milan nas je okupio. Na svojim župama radio je kao svećenik koliko je mogao. Imao je jednu podlogu da poštuje kulturne vrijednosti. Mnoge spomenike je spasio i zato mu treba odati počast, kazao je fra Jurišić. Potom su se autori obratili auditoriju. – Fra Milana sam upoznao u Šibeniku. On je zahvaljujući svom obrazovanju znao o fragmentima prošlosti. Često smo razgovarali i govorio mi je o svom susretu s arheologijom. Naše druženje je rezultiralo ovom knjigom. Fra Milan je obogatio šibensku i hrvatsku arheologiju, kazao je Marko Menđušić, koji se ugodno osjeća u Krivodolu. – Sjećajući se Tina i svih velikih Ujevića, ovdje uživam, kazao je Menđušić. Nakon nešto kraćeg govora Drage Marguša, publici se obratio i fra Milan Ujević. – Zahvaljujem što ste došli u velikom broju. Uvijek sam gledao u zemlju i bio onaj, koji je nosio mašklin. Ovo će mi biti jedna od ljepših večeri jer sam u svom selu dobio priznanje, kratko će fra Milan. Drugi dio programa bio je posvećen pjesnicima. Bilo je tu čak pjesnika i van Imotske krajine. Frane Petar Bašić došao je iz Južne Afrike, a Anita Martinac iz Mostara. Svoje pjesme, uz poneki aforizam i priču, još su predstavljali: Mate Buljubašić, Stipan Medvidović, Mara Ožić-Bebek (uz pomoć Anđele Ujević), Drago Maršić, Ivica Šušić, Augustin Ago Kujundžić te Vesna Ujević.

Više u kategoriji: Kultura

D. Šabić, mag.nov.

Fra Milan Ujević – U nebo zagledan, k zemlji prignut, čuvar arheoloških starina

Marko Menđušić i Drago Marguš

FRA MILAN UJEVIĆ
U nebo zagledan,
k zemlji prignut,
čuvar arheoloških starina

 

 

 

Fra Milanovo slovo
Poštovani štioče, držim svojom obvezom napisati nekoliko reda­ka uz izdanje ove knjige, koja, evo, ugleda svjetlo dana godine Gos­podnje 2014., na osobno zadovoljstvo a, vjerujem i na zadovoljstvo mnogih od vas koji će ju držati u ruci, prolistati ili, možda i pročitati, kako bih zahvalio svima onima koji su, na bilo koji način, sudjelovali u ovom projektu, za mene izuzetno važnim.
Najprije, hvala dragom Bogu, koji mi je dao dar Ijubavi prema sta­rinama svake vrste, napose prema onima koje spadaju u područje arheologije, u one zagonetne sfere u krilu majčice Zemlje, što čuva sve što je bilo i nudi nam listati stranicu po stranicu prošlosti. Tako možemo postupno slagati mozaik iz kojeg ćemo izvlačiti pouke za bolju i sretniju budućnost. Otvorivši prvu stranicu te velike i vječne knjige obuzeo me žar, koji me ne napušta ni danas kad sam, evo, sluga Božji u miru.
A kako je sve počelo? Jednoga dana prof. Marko Menđušić, s kojim sam, kao arheologom, više godina surađivao rekao mi je, zacijelo pogodivši moju želju, da bi rado htio za mene nešto učiniti. Shvatio sam o čemu se radi i u hipu prihvatio „bačenu rukavicu”. U trenu smo se složili i dogovorili – rezultat toga ova je knjiga. Dugo se rađala, no nikada nisam posumnjao u to da nećemo uspjeti. Bogu hvala! Ali i profesoru Marku, koji je uza sve svoje obveze, poslovne i obiteljske, svoju zamisao doveo do kraja. Na ruku nam je išla i okolnost da je upravo tih dana, godine 2008., prigodom proširenja groblja iz zemlje izvađen velik broj lijepih primjeraka neolitičkoga materijala, koje sam za obilaska groblja zajedno s fra Vladom Tadićem (i u više navrata kasnije) kod Sv. Martina skupio i tako obogatio zbirku, ali i knjigu tematski usmjerio prema tomu važnom razdoblju u arheologiji.
Posebnu zahvalnost zaslužuju dr. sc. Drago Marguš, koji se srcem i dušom priključio stvaranju ove knjige i bio desna ruka prof. Menđušiću, i Davor Šarić, koji je knjigu grafički oblikovao i likovno dotjerao.
Uz zahvalu svim dobrim ljudima hvala dragom Bogu jer sada mogu i umrijeti jer mi se životni san ostvario!
Teks i foto: Fra Milan Ujević