Apolitični

Krešimir Ćosić – svjetski priznat

Krešimir Ćosić zadarski je košarkaš, a njemu u čast pred novom velebnom dvoranom na Višnjiku, nazvanom po njegovom imenu, postavljena je sportaševa skulptura u prirodnoj veličini. Osvojio je gotovo sve što se može osvojiti u amaterskoj košarci, a ostavio je trag i u sveučilišnoj američkoj košarci. Poznat po eleganciji, vrhunskoj tehnici i taktici igre, plijenio je i svojom srdačnošću i dobrotom, a mnogima je bio sportski i osobni uzor. Uvršten je među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi.

Uspješan i kao trener državne reprezentacije osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine, a 1996. g. uvršten je u prestižnu Kuću slavnih košarke (Basketball Hall of Fame) i to kao tek treći član koji nije Amerikanac, čime je američka javnost priznala veličinu i trag koji je ostavio na kontinentu – kolijevci košarke.

Posthumno je za životno djelo nagrađen Državnom nagradom za sport „Franjo Bučar“ 2002. godine. Deset godina nakon smrti u Zagrebu je po njemu imenovan jedan od gradskih trgova – Trg Krešimira Ćosića kraj Doma sportova. U Zadru, također, jedna od ulica nosi njegovo ime. Lijepo se sjetiti našega Kreše koji je proslavio hrvatsku košarku, svoj Zadar, ali i skrenuo pozornost svjetske košarkaške elite na sebe zahvaljujući izvrsnom košarkaškom profesionalizmu, vrhunskoj igri i odlikama dobrog čovjeka.

Izvor: zadar.travel
Više u kategoriji: Osobe; Šport
D. Šabić, mag. nov.