Apolitični

Krenuo natječaj za dalmatinske klape…

Krenuo je natječaj za popularne dalmatinske pisme u Omišu. Kako bi odgovorio brojnim zahtjevima i ukusima današnje publike koja se sve više okreće sastavima koji, osim a capella pjevanja, donose novi klapski izričaj festivalskih šlagera kao jednog od najzastupljenijih i najpopularnijih slojeva u dalmatinskoj folklornoj urbanoj pjesmi, Festival dalmatinskih klapa ustanovio je 2005. godine Večer popularnih skladbi. U ovoj večeri do sada bilo je vrlo zanimljivih obrada. Kako bi unaprijedili i dali važnost ovoj večeri, a samim time klapama, njihovim voditeljima, a u prvom redu obrađivačima, Festival dalmatinskih klapa Omiš ove godine za jubilarni pedeseti festival raspisuje
N A T J E Č A J
ZA OBRADU POPULARNIH SKLADBI
NA 50. FESTIVALU DALMATINSKIH KLAPA OMIŠ 2016. god.
I.
Obrada popularne skladbe treba se temeljiti na obilježjima dalmatinske tradicijske pjesme, odnosno, dalmatinskog glazbenog melosa.
Moguće je prijaviti obradu popularne skladbe isključivo domaće provenijencije. Pri odabiru će se uvažavati raznolikost stilskog izričaja (šansona, balada, šlager).
II.
Obrada popularne skladbe treba biti harmonizirana za mušku, žensku ili mješovitu klapu, bez pratnje instrumenata (a capella) s precizno naznačenim imenima autora, oznakama tempa, dinamike i agogike.
III.
Partiturni zapis treba biti zabilježen na najmanje dva crtovlja i dostavljen u dva primjerka. Poželjno je partiturni zapis priložiti i u digitalnom obliku (programi Finale, Sibelius, midi format…).
IV.
Obrada popularne skladbe ne smije biti ranije objavljena i izvođena.
V.
Dužina trajanja skladbe može biti do 3,5 minuta.
VI.
Festival dalmatinskih klapa Omiš zadržava pravo korištenja zaprimljenih obrada popularnih skladbi u programima Festivala i drugim javnim priredbama, tiskanju notografije, snimanju audio-video zapisa (CD i sl.), digitalnoj objavi notnog zapisa na stranicama i aplikacijama Festivala, a o čemu će se s autorima odabranih skladbi sklopiti poseban ugovor.
VII.
Rok dostave obrade popularnih skladbi je do 15. veljače 2016. god.
VIII.
Obrade popularnih skladbi se dostavljaju na adresu:
FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA OMIŠ, Ivana Katušića 5, 21310 Omiš.
Nadamo se kako će mnoge klape koje do sada nisu imale priliku nastupiti na omiškim klapskim daskama uspjeti u natječaju, te pokazati svoju vrijednost i umjetnički izričaj dostojan čuvanju naše kulturne baštine.

Više u kategoriji: Glazba
Izvor i foto. fdk.hr
D. Šabić, mag. nov.