Apolitični

Krenule pripreme za alku – Pržina po alkarskom trkalištu

Pržina je posebna smjesa (pijesak) koja se postavlja na alkarsko trkalište prije nego što alkari kopljanici dođu na njega uvježbavati gađanja.

Nakon postavljanja palki s 5 tisuća i 150 sjedećih mjesta, danas alkarsko trkalište polako poprima drugi izgled. Naime, jutros je počelo postavljanje pržine na stazu trkališta.

Pržina…

„Sve ide po planu. Nakon palki, danas se prostire pržina, negdje oko 280 kubika. Inače, nju smo deponirali u vojarni Kula, uglavnom je iz Turjaka, a ima nešto s Ivkovića glavice. Pržina je kvalitetna, prosijana i ako se ovako bude održavala, može trajati još deset godina”, kazuje Anđelko Cvitković, koji više od dva desetljeća brine za održavanje pržine na trkalištu za vrijeme svih prova i alkarskih nadmetanja.

Cvitković ističe kako bi postavljanje pržine moglo biti gotovo do srijede, pa bi alkari u srijedu ili u četvrtak poslijepodne mogli otpočeti s probama.
Kao i svake godine, prvih dana proba alkari će jahati na konjima bez koplja u ruci, kako bi ih priviknuli na sami ambijent na stazi i trkalištu.