Apolitični

Krenite u Opću planinarsku školu HPD-a „Mosor”

Početkom ožujka 2016. s radom započinje nova Opća planinarska škola u organizaciji HPD „Mosor” na kojoj se zbog kvalitetnog rada, za što su ponajprije zaslužni vrsni predavači i instruktori, sve odreda pripadnici Vodičke službe i HGSS-a, uvijek traži mjesto više. Opća planinarska škola je osnovni oblik obrazovanja planinara. Njeni polaznici stječu ili produbljuju kodeks planinarske etike i elementarna znanja o sigurnom kretanju u planini, uče se vještinama koje im mogu pomoći u slučaju kakve nevolje i upoznaju se s prirodom. Također, završena Opća planinarska škola uvjet je za upis u škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinističke, športsko-penjačke, speleološke, markacijske, vodičke itd.)
Škola se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela, odnosno od predavanja i osam terenskih vježbi, a polaznicima pruža osnovna znanja potrebna za sigurno i ugodno planinarenje, te je usklađena s preporukama o izvođenju općih planinarskih škola Komisije za obrazovanje HPS-a.
Kako upisati planinarsku školu?
Upisi u planinarsku školu vršit će se svakog utorka, srijede i četvrtka u prostorijama Mosora u Sinovčićevoj 2 od 19:00 do 21:00 h. Škola započinje 1. 3. 2016. u 20:00 h uvodnim predavanjem koje će se održati u prostorijama HPD-a „Mosor”, dok će se za vikend koji slijedi održavati praktični dio nastave. Dodajmo kako je broj polaznika škole ograničen.
Predavači i instruktori u školi su pripadnici Stanice planinarskih vodiča Split i HGSS-a s višegodišnjim iskustvom. Praktična predavanja te vježbe na terenu pokrivaju područja: općeg znanja o planinarstvu, Hrvatskog planinarskog saveza, opasnostima u planinama, opreme, orijentacije, meteorologije, speleologije, prve pomoći i pristupa unesrećenome, HGSS-a, penjanja, poznavanja uzlova, bivakiranja… Samo u posljednjih 10 godina školu je završilo gotovo 800 planinara, uglavnom današnjih članova HPD-a „Mosor”, ali i brojnih drugih društava iz Splita, Kaštela, Trogira, Sinja, Omiša, Imotskog. Neki od njih su nakon Opće planinarske škole završili i druge specijalističke planinarske škole i danas su nositelji aktivnosti u svojim Društvima. Mnogi članovi Mosora svojim su nesebičnim zalaganjem, volonterskim radom doprinijeli da ova škola postane ne samo redovita i tradicionalna, nego i da dostigne zavidan nivo znanja i stručnosti u izobrazbi i pripremanju budućih planinara.
Za istaknuti je činjenicu da je za dobivanje prava pristupa završnom ispitu potrebno sudjelovati na najmanje šest od osam terenskih vježbi. Završenim polaznicima škole uručuju se diplome – uvjerenja HPS-a o Općoj planinarskoj školi na prigodnom druženju i domjenku u prostorijama Društva.
Sve potrebne i dodatne informacije možete dobiti u prostorijama HPD-a „Mosor” svakog utorka, srijede ili četvrtka od 19 do 21 h ili na telefon 021/ 394-365 u istom terminu, kod voditelja škole Nikše Brnasa na 098/921-1910 ili na e-mail: hpd.mosor.split@gmail.com.
Pozivamo sve zainteresirane, ljubitelje prirode, planinare i one koji to žele postati da nam se pridruže.

Više u kategoriji: ŽivotHobi
Izvor i foto: hpd-mosor.hr
D. Šabić, mag. nov.