Apolitični

Kreću Dani Dioklecijana u Splitu

Kreću Dani Dioklecijana u Splitu i to povratak u vrijeme kada je splitskim ulicama koračao slavni rimski car Dioklecijan i pozdravljao svoje građane. I ove godine biti će uprizoren unutar splitskih zidina Dioklecijanove palače od 2. do 4. rujna.

Gradske ulice i trgovi unutar zidina tako će na tri dana promijeniti svoje vizure nalikujući na Split u doba svoga nastanka. Povorke rimskih legija, kočije, ulični zabavljači, glazba i zabava, sve će to popratiti glavni događaj, dolazak cara Dioklecijana na kočiji sa svojom obitelji i pozdravljanje svih okupljenih građana. Kao i prijašnjih godina, i ove godine pripremljen je poseban program koji će vas na trenutak i prevariti da razmislite jeste li stvarno kročili u vremeplov i vratili se u doba cara Dioklecijana.

 

Dani Dioklecijana

U petak, 2. rujna, cjelodnevni program započet će u Muzeju grada Splita predavanjem na temu Turistička valorizacija rimske spomeničke baštine u 9 sati, a u večernjim terminima, u 20:30, car Dioklecijan će svečanim obraćanjem građanima otvoriti manifestaciju Dani Dioklecijana. Sve to začinit će bogati zabavni program borbi gladijatora, vatreni performans te plesni nastup skupine Sunna.

Nakon svečane rimske večere s carem u Podrumima, program se nastavlja sljedeći dan, u subotu, u restoranu Cornaro Hotela gdje će se služiti Dioklecijanov doručak.

U predvečernjim terminima djecu će zabavljati rimski dječji vrtić te igrokaz Teatra cara Dioklecijana, a na Rivi će biti izložen antički sajam na kojem ćete moći vidjeti prezentirane predmete iz doba cara.

Posljednju večer, manifestacija će se zatvoriti carskom modnom revijom pod nazivom „Putovanje toge kroz stoljeća”, a u Tenis klubu Split dodijelit će se nagrade pobjednicima turnira „Dioklecijanov kup”.
Cijeloga dana svi prisutni moći će razgledati antički sajam, dok će ulicama grada prolaziti rimske legije i car koji će pozdravljati građane i družiti se s njima.

Ova zanimljiva manifestacija koja se već godinama ponavlja i na nekoliko dana transformira ulice Splita u vrijeme s početka 4. stoljeća zabavlja sve prisutne građane ,ali i goste grada koji se tih dana zateknu u Splitu. Stoga ste svi pozvani da svojom prisutnošću uveličate ovaj zanimljivi događaj i pokušati i sami sebe prevariti u kojem vremenu se nalazite.