Apolitični

Kreće “metaverska utrka”: Za dvije milijarde dolara grade Epicov virtualni svijet

Epic Games, tvorac popularne video igre Fortnite, osigurao je od Sonyja i tvrtke Kirkbi dvije milijarde dolara za izgradnju vlastitog gaming metaverzuma, sustava interaktivnih internetskih svjetova u kojima ljudi mogu raditi, igrati se i družiti pomoću svojih avatara, kombinacijom virtualne (VR) i proširene stvarnosti (AR).

Iz sjedišta Epic Gamesa u Sjevernoj Karolini priopćili su u ponedjeljak da su osigurali po milijardu dolara od japanskog developera konzola i igara Sonyja i Kirkbija, investicijske tvrtke iza koje stoji danski proizvođač igračaka Lego.

Procijenjena vrijednost
Ugovor procjenjuje vrijednost Epic Gamesa na 31,5 milijardi dolara. Nakon transakcije Kirkbi će posjedovati tri posto udjela tvrtke, a Sony 4,9 posto udjela. Lego i Epic Games objavili su prošli tjedan da su pokrenuli “dugoročno partnerstvo” za stvaranje takozvanog metaverzuma, s fokusom za djecu, no bili su šturi oko detalja kako će to točno realizirati.

Taj potez uslijedio je nakon što je Microsoft kupio proizvođača video igara Activision Blizzard za 75 milijardi dolara, iz čije su gaming “kuhinje” preuzeli poznate naslove kao što su Call of Duty, World of Warcraft, Candy Crush, Guitar Hero, Crash Bandicoot i Diablo. Bio je to svojevrsni znak da kreće “metaverska utrka” među tehnološkim rivalima.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay