Apolitični

Kreće borba protiv loše hrane na hrvatskim policama!

U samo tri mjeseca iz trgovina povučeno više od 50 proizvoda,jeftiniji proizvodi upitne su kvalitete i sigurnosti…

– Prosječno hrvatsko kućanstvo za hranu i piće u ovom trenutku izdvaja 26% svog kućnog proračuna, što je gotovo dvostruko više od prosjeka EU. Nažalost, to onda utječe i na odabir potrošača koji su onda skloniji jeftinijim proizvodima, koji nažalost najčešće dolaze iz uvoza, upitne su kvalitete i sigurnosti, komentirao je za HRT Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

U pripremi je zakonodavni okvir o sigurnosti hrane, a za sprečavanje dotoka nekvalitetne hrane na police trgovina treba osigurati novi Zakon o službenim kontrolama. Njime se, kaže Tatjana Karačić iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, omogućava učinkovito, bolje i svrsishodnije provođenje službenih kontrola.

Potpuno je nevažno koja inspekcija u kontroli utvrdi neispravnost proizvoda, tvrdi državni tajnik Ministarstva poljoprivrede. Europski sustav za uzbunjivanje i povlačenje hrane s tržišta u potpunosti je povezan sa svim zemljama članicama.

– To je integrirani sustav u kojem sudjeluju sve nadležne institucije svih zemalja članica, koje međusobno razmjenjuju podatke. Onog trenutka, kada u bilo kojoj članici dođe do povlačenja proizvoda, to je istovremeno, doslovce u istom trenu, poznato svim zemljama u okruženju, kao i svim zemljama članicama, kaže Zdravko Tušek.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay