Apolitični

KREATIVCI SVIJETA TRAŽE DA SE RAZVOJ UI HITNO OSIGURA U SMJERU OČUVANJA LJUDSKE KREATIVNOSTI

Najveće svjetske udruge umjetnika, kreativaca i nositelja prava na autorskim djelima otvorenim pismom su pozvale na hitno i kvalitetno uređenje razvoja umjetne inteligencije.

Međunarodna konfederacija društava autora i skladatelja CISAC i europska skladateljska udruga ECSA, čiji su član Hrvatsko društvo skladatelja i njegova služba ostvarivanja autorskih prava HDS ZAMP, među vodećim su potpisnicima apela kojim se upozorava na prednosti, izazove ali i opasnosti strelovitog napretka UI.

Svjetske organizacije i asocijacije kreativaca, koje zajedno predstavljaju više od 6 milijuna umjetnika, autora, izvođača i izdavača širom svijeta, pozivaju vlade i donositelje odluka diljem svijeta da se to područje što prije i što kvalitetnije uredi. Traže da se ljudska kreativnost zaštiti te da se osigura poštivanje prava kreativaca, umjetnika, autora i izvođača.

Ističu da je napredak umjetne inteligencije vrlo brz i bez presedana, a da je kulturni i kreativni sektor među onima na koje neobuzdani razvoj i otvorena uporaba generativnih modela umjetne inteligencije najviše utječe. Pritom priznaju da postoji cijeli niz korisnih i važnih svrha u koje se općenito UI trenutno primjenjuje. Međutim, upozoravaju da se djela i izvedbe umjetnika koriste za treniranje umjetne inteligencije bez njihova ovlaštenja, naknade ili čak priznanja, vrlo često pod krinkom “istraživanja”. 

Cijeli članak možete pročitati na: soundguardian.com

Foto: Pixabay