Apolitični

Kravata, simbol uglađenosti i uljudnosti

   by  patriqio 

Jeste li znali da kravata potječe od Hrvata?
Tradicionalna odora Hrvata iz 17. stoljeća pobuđivala je pozornost tadašnjih stanovnika Europe zbog slikovitih marama svezanih oko vrata na vrlo karakterističan način. Te, na karakterističan način svezane marame, izrađivale su se od grubljeg platna za obične vojnike, do svile i finog pamuka za časnike.
Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna i kao takva je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom ‘cravate’, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima. Kolika je posebnost pa i slikovita važnost kravate govori podatak kako je Hrvatski sabor 2008. godine iskazao kravati posebnu počast proglasivši Dan kravate koji se obilježava 18. listopada.
Iako postoji čak 85 teorijskih mogućnosti vezivanja čvora kravate, a tek desetak čvorova odgovara uobičajenim predodžbama simetrije i ravnovjesja, najpoznatiji je jednostavni i dvostruki „windsorski čvor‟ koji je afirmirao vojvoda od Windsora. Kad se radi o obliku, danas su u upotrebi kravate izdužena oblika, oblik poluboce, koje su i najpopularnije, zatim vrpce ili leptir-mašne.

Priču o kravati i brojne iznimno kvalitetne, suvremeno dizajnirane, nažalost nismo patentirali, ali ono što jesmo i što nam nitko ne može oduzeti jest kravata ono što ona simbolizira – uglađenost, kultiviranost, modni detalj i dodatak kojeg su Hrvati raširili diljem svijeta.

D. Šabić